Медсестри, вихователі, кухарі: які ще професії обрали українці, які отримали ваучер на навчання від держави

У Мінекономіки розповіли про суми та умови отримання грошей на безкоштовну освіту.
Медсестри, вихователі, кухарі: які ще професії обрали українці, які отримали ваучер на навчання від держави
MD Duran / unsplash.com

З початку цього року вже 10 тисяч українців одержали ваучер на навчання за державні кошти на суму 75 мільйонів гривень.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки з посиланням на слова міністра Юлії Свириденко.

“Одна із проблем на ринку праці сьогодні – структурне безробіття. Коли люди не можуть знайти роботу, оскільки їхні навички не відповідають потребам працедавців. За даними опитування серед роботодавців, для 60% із них пошук кваліфікованих працівників є проблемою номер один. Тому ми запровадили програму надання ваучерів на навчання, завдяки чому люди мають можливість за державні кошти опанувати нову більш актуальну на ринку праці спеціальність або підвищити свій професійний рівень. Цього року вже 10 тисяч українців отримали такий ваучер”, – заявила Юлія Свириденко.

У прес-службі повідомили, що серед найбільш популярних спеціальностей та професій, за якими навчаються цього року, є: медсестринство (видано 2589 ваучерів); дошкільна освіта (665); медицина (315); психологія (281); кухар (1147); водій (655); тракторист (423); кондитер (294).

Читайте також:

У відомстві нагадали, що ваучер можна використовувати для навчання за 124 професіями та спеціальностями у сферах ІТ-технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, соціального обслуговування. Професію, навчальний заклад у межах України та форму навчання (денну, заочну чи дистанційну) людина обирає самостійно. Навчання здійснюється закладами професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, підприємствами, установами та організаціями, що мають ліцензію на таку освітню діяльність.

Також наголошується, що ваучер дає людині право безкоштовно пройти навчання у навчальних закладах або у роботодавця за затвердженим Мінекономіки переліком професій та спеціальностей. Сьогодні сума ваучера не може перевищувати 30 280 грн. Якщо вартість навчання дорожча, то роботодавець чи людина доплачує різницю самостійно.

Крім того, отримати ваучер можуть окремі категорії громадян, які мають при цьому професійно-технічну або вищу освіту, які не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні та не проходили навчання за кошти Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття протягом останніх 3-х років. Зокрема, це стосується:

  • люди старше 45 років (до настання пенсії за віком);
  • ветерани, учасники бойових дій;
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку;
  • особи з інвалідністю;
  • люди, які отримали поранення внаслідок військової агресії, або побували у полоні.

Щоб отримати ваучер на навчання необхідно:

  • вибрати спеціальність, професію та місце навчання;
  • подати заявку онлайн на вебсайті Державної служби зайнятості або звернутися до будь-якого центру зайнятості із заявою та документами (основні – паспорт, ІСН, трудова книжка, документи про освіту тощо).

У Мінекономіки уточнили, що протягом 90 днів після отримання ваучера у центрі зайнятості людина має укласти договір про навчання із навчальним закладом.

Раніше ми писали про те, що на найближчій сесії депутатський корпус міської ради Дніпра розгляне виділення близько 35 млн грн на виплату муніципальних надбавок для вихователів дитячих садків та їхніх помічників.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK