Литва більше не фінансуватиме навчання українців: що відбувається

За 2 роки міністерство освіти країни направило на підтримку українських студентів понад 11 млн. євро.
Литва більше не фінансуватиме навчання українців: що відбувається
Redd F / unsplash.com

Влада Литви припиняє фінансувати навчання українських студентів. При цьому держава продовжить компенсувати плату за навчання прийнятих до литовських вишів українських студентів, які прибули до країни у 2022 році. Таке рішення було ухвалено на прохання України.

Про це повідомляє видання BNS.

Видання зазначає, що відмова у фінансуванні стосуватиметься лише новоприбулих громадян України. При цьому деякі вузи обіцяють оплачувати навчання самостійно.

Повідомляється, що у литовському міносвіті пояснили такий крок проханням української сторони, щоб не заохочувати «відплив мізків з України».

«Це бажання української сторони. В Україні є вищі навчальні заклади, і зараз немає необхідності переводити навчання в інше місце», – повідомили у міністерстві.

При цьому наголошується, що після такого рішення українці, які здобули середню освіту та здали державні іспити в Литві, проходитимуть той самий загальний порядок вступу, що й громадяни Литви. Також вони зможуть претендувати, зокрема, на бюджетні місця.

Читайте також:

Крім того, видання повідомляє, що незважаючи на рішення центрального уряду, деякі вищі навчальні заклади - Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет Гедімінаса («Вільнюський технологічний») та Університет Вітаутаса Великого  - вирішили повністю або частково продовжувати фінансувати навчання українців.

Так, Вільнюський коледж прийняв рішення повністю профінансувати навчання всіх громадян України, які поступили цього року, за рахунок власних коштів, а також безкоштовно надати гуртожиток і, по можливості, призначити стипендії. Коледж обіцяє прийняти 25 студентів.

А ось Вільнюський технологічний інститут планує оплатити 40%. Плата за навчання для громадян України, надання часткової стипендії для покриття вартості навчання та часткової компенсації вартості гуртожитку.

Водночас Вільнюський університет не має наміру покривати оплату навчання українських студентів, але готовий платити щомісячні стипендії у 300 євро та дати безкоштовне проживання у гуртожитках та базах практики для вступників.

Видання зазначає, що цього року надійшло більше заяв від українців на навчання, ніж у 2022 та 2023 роках. Нині ж близько 1100 українських студентів навчаються у 17 литовських вищих навчальних закладах, з них близько 500 – у Вільнюському університеті. Найбільш популярні професії: бізнес, інформаційні технології, системи штучного інтелекту, архітектура, інженерія та комунікації.

Видання нагадує, що з лютого 2022 року студентам з України в Литві надають щомісячні стипендії у розмірі 300 євро та 60% компенсації річної плати за навчання на бакалавріаті, решта покривається за рахунок коштів вищого навчального закладу. Крім того, держава покривала всю плату за навчання студентів другого ступеня магістратури. Усього ж у 2022-2024 роках. міністерство освіти Литви направило на підтримку українських студентів понад 11 млн євро.

Раніше ми писали про те, що Кабмін удосконалив військовий облік осіб до 25 років, які вступають до вишів.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK