У країні гостра нестача технічних спеціалістів: причини та шляхи вирішення проблеми

Молодь неохоче вибирає технічні спеціальності, віддаючи перевагу гуманітарним.
У країні гостра нестача технічних спеціалістів: причини та шляхи вирішення проблеми
Tool., Inc / unsplash.com

Повномасштабна війна потребує фахівців-технарів для роботи на підприємствах ВПК. Однак міграція, мобілізація та падіння народжуваності призводять до нестачі робочих рук, і компанії все частіше шукають працівників серед учнів технікумів та університетів. Але справді готових до роботи на оборонних заводах молодих людей небагато.

Про це пише "Економічна правда".

Серед причин такої ситуації видання називає:

  • Нинішнє покоління студентів є одним із найменш численних через рекордне падіння народжуваності на початку 2000-х.
  • Молодь неохоче вибирає технічні спеціальності, віддаючи перевагу гуманітарним.
  • Пандемія і віддалена навчання суттєво позначилися на якості освіти.

Читайте також:

Видання повідомляє, що опитані оборонні компанії оцінюють рівень базової підготовки своїх молодих працівників переважно як проблемний. Це стосується як базових технічних знань, так і знань мов.

Експерти, з якими спілкувалися журналісти, бачать такі шляхи вирішення цих проблем.

Залучення приватних інвесторів. Відкриття сучасних навчальних лабораторій із обладнанням на базі існуючих навчальних закладів.

Реформа технікумів включає:

Дуальна освіта (формат навчання, що поєднує теорію та практику на реальному місці роботи).

Ухвалення оновленого закону "Про професійну освіту", який передбачає запровадження в установах професійної освіти наглядових рад, а також дозвіл їм вести господарську діяльність, що значно спростить взаємодію з бізнесом та автономію у використанні грошей.

Розширення автономії університетів. З 2024 року такий експеримент розпочали в НАУ, де наглядову раду призначили представників бізнесу та оборонної промисловості. Завдяки корпоратизації університету вдалося залучити значні кошти за короткий час. Подібну НАУ практику планують застосовувати щодо інших установ.

Розширення державного фінансування. Мініосвіти планує збільшити державне фінансування для "потрібних державі" кадрів. Йдеться зокрема про технічні спеціальності: інженерію, хімію, атомну енергетику. Ці зміни передбачені у законопроекті, який можуть ухвалити вже восени.

інфографіка
інфографіка / epravda.com.ua

Раніше ми писали про те, що з початку 2024 року вже 15,6 тис. українців отримали ваучер на навчання за державні кошти та зможуть опанувати нову професію чи спеціальність або підвищити свій професійний рівень.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK