Провідний китайський економіст зник після критики політики керівництва КНР – ЗМІ

Навесні цього року він заявляв про ослаблення економіки Китаю та про «смертність» Сі Цзіньпіна.
Провідний китайський економіст зник після критики політики керівництва КНР – ЗМІ
ілюстративне фото / Соцсети

Заступник директора Інституту економіки при Китайській академії суспільних наук Чжу Хенпен зник після критики економічної політики глави КНР Сі Цзіньпіна у закритому чаті.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на Wall Street Journal.

Читайте також:

Видання зазначає, що цієї весни 54-річний Чжу Хенпен "зробив кілька неввічливих зауважень", у тому числі про ослаблення економіки Китаю та про те, що Сі Цзіньпін є смертним. При цьому повідомлення економіст залишив у закритому груповому чаті у китайському додатку WeChat.

Повідомляється, що через це проти Чжу Хенпена порушили справу, його затримали та звільнили з Інституту економіки при Китайській академії суспільних наук (Cass), в якому економіст працював понад 20 років, 10 із яких був заступником директора. А остання поява Чжу Хенпена на публіці була наприкінці квітня. Тоді він виступив на традиційній конференції з догляду за людьми похилого віку, де запропонував молодим китайцям платити до пенсійних фондів їхніх батьків (ця ідея викликала невдоволення в китайському онлайн-просторі).

Видання також повідомляє, що де зараз економіст і що з ним – невідомо. Його ім'я зникло зі списків співробітників Cass, він не відповів на електронні листи західних видань, а в його пекінській квартирі ніхто не відчинив двері. Китайське відомство, яке працює із запитами ЗМІ, не відреагувало на прохання про коментар.

Видання нагадує, що раніше китайські вчені розповідали західним ЗМІ про зростання страху в науковому середовищі – фахівці бояться давати негативні оцінки економічної, соціальної чи політичної ситуації в Китаї через побоювання репресій. А раніше академія Cass готувала досить відверті аналізи. Тепер в академії проводяться заняття з політичної дисципліни, де приділяється велика увага лояльності партії та ідеології Сі Цзіньпіна, випливає з публікацій на сайті Cass.

Раніше ми писали про те, що в Китаї найсильніша за останні роки криза ринку житла.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK