Журналісти порахували, скільки в Україні прокурорів з інвалідністю

У лідерах опинилася Хмельницька область.
Журналісти порахували, скільки в Україні прокурорів з інвалідністю
Wesley Tingey / unsplash.com

Журналісти проаналізували дані 8070 декларацій, які змогли ідентифікувати за 2023 рік (за посадою чи місцем роботи, де зустрічається згадка слова прокуратура). Усі декларації доступні у формі відкритих даних на сайті НАЗК. Облікова чисельність прокурорів на початок 2024 року становила приблизно 9,2 тисяч осіб, тобто вибірка становить 87%. 20% у декларації вказали наявність пенсійних виплат.

Про це пише "Економічна правда".

Читайте також:

За даними Держстату, на початок 2022 року в Україні налічувалося 2,72 мільйона осіб з інвалідністю або 6,6% всього населення країни. Під час повномасштабного вторгнення ця цифра зросла до трьох мільйонів громадян (7,5%).

Також повідомляється, що для порівняння було відібрано приблизно 10 тис. декларацій інших силових органів (Нацполіція, БЕБ, НАБУ, ДБР тощо) та перевірили частку, кому призначено пенсію, що є однією з ознак наявності групи інвалідності. Серед правоохоронців цей показник не перевищує 1,8%. При цьому в прокуратурі кожен п'ятий у декларації вказав на наявність пенсійних виплат.

Водночас, як пише видання, те, що частка пенсіонерів-прокурорів більша, ніж у середньому по країні чи в інших силових органів, є пояснення. Справа в тому, що працівники прокуратури мають законне право на пенсію за вислугу років незалежно від віку, за наявності 25 років вислуги, зокрема стажу роботи на посадах не менше 15 років. Розмір пенсії має становити 60% від суми місячної заробітної плати, але не більше 10 прожиткових мінімумів (29,2 тис. грн).

Повідомляється, що штат органів прокуратури за останні 10 років було зменшено вдвічі. А кількість їхніх пенсіонерів, наприклад після початку війни, збільшилася на 30%. Таке різке зростання не може бути пояснене органічною вислугою років, крім оформлення групи інвалідності. При цьому частка прокурорів із пенсією у Хмельницькій області найбільша – понад 30% . На другому місці – Черкаська область. Найменше - у Києві та області

За даними співрозмовників видання з економічного блоку уряду (яких побажали не згадувати їх через сенситивність питання), лише близько 10% одержувачів пенсії за спеціальним законом "Про прокуратуру" отримують її за інвалідністю.

У той же час, з'ясувалося, що рядові прокурори лише у 19% декларацій вказали на отримання пенсії, тоді як серед керівного складу (начальники та заступники начальників у прокуратурах) це трапляється у 38% випадків. Насправді це число ще більше, якщо вважати і членів сім'ї, як у випадку з відстороненим прокурором Хмельниччини Олексієм Олійником.

«Наявність пенсій та головне їх різке зростання під час війни – питання не лише морально-етичне. На це у 2023 році пішло 288 млн грн. Середня пенсія працівника прокуратури становить 199 тис. грн на рік або 16,6 тис. грн на місяць. А ще наявність пенсії за інвалідністю дає переваги при працевлаштуванні та переміщенні з посади на посаду та зменшує ймовірність звільнення. Тож подолати цю проблему буде не просто», – резюмує видання.

інфографіка
інфографіка / epravda.com.ua

Раніше ми писали про те, що на Хмельниччині викрили двох медиків на сприянні в отриманні групи інвалідності.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK