УсіАБВГҐДЕЄЖЗИІЇЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЬЮЯ

Вітренко Юрій

Вітренко Юрій
Екс-глава НАК "Нафтогаз України"

Дата народження: 17.09.1976.

Де народився: Київ.

Сімейний статус: одружений, виховує 3 дітей.

Захоплення:

Юрій Вітренко тренувався у ФК "Динамо" (Київ). Займається гірськими лижами, член Українського гірськолижного клубу. Захоплюється гольфом та бере участь у змаганнях з цього виду спорту. Захоплюється кайт-серфінгом.

Де вчився:

1996 року – закінчив бакалаврат Київського національного економічного університету з червоним дипломом, спеціальність – Міжнародна економіка.

У 1997 році закінчив магістратуру КНЕУ з червоним дипломом, спеціальність - "Управління міжнародним бізнесом". Під час навчання в КНЕУ проходив практику в Університеті науки та техніки штату Айова (Iowa State University of Science and Technology, США), брав участь у міжнародних студентських конференціях.

У 1997 – 2000 рр. - навчання в аспірантурі Інституту міжнародних відносин, кафедра - міжнародні економічні відносини.

У 2002 році – після складання 14-ти кваліфікаційних іспитів та отримання необхідної практики став членом Асоціації присяжних сертифікованих бухгалтерів (АССА) – однією з найвідоміших міжнародних організацій з бухгалтерського обліку, з 2007 року – почесний член (Fellow) цієї Асоціації.

У 2004 році закінчив програму MBA міжнародної бізнес-школи INSEAD (Франція, Сінгапур). Після закінчення бізнес-школи пройшов практику в інвестиційному банку Merrill Lynch.

2005 рік – асоційований член (ASI) Лондонського інституту цінних паперів та інвестицій (Securities & Investment Institute), сертифікат 3-го рівня, цінні папери, похідні фінансові інструменти (Certificate in Investments, Securities & Financial Derivatives).

Де працював:

У 1992 – 1993 рр. – обіймав посаду аналітика в Українській фінансовій групі.

У 1995 – 1996 рр. – робота у ПАТ "Укрінбанк" на посаді спеціаліста 2-ї категорії управління зовнішньоекономічної діяльності міжнародних розрахунків.

У 1998 – 2002 pp. - обіймав різні посади у підрозділі менеджмент-консалтингу провідної міжнародної компанії у сфері надання аудиторських та консультаційних послуг PricewaterhouseCoopers (Coopers & Lybrand до злиття з Price Waterhouse), остання з яких – старший консультант з питань управління, працював у відділі управлінського консультування.

З 2002 року – брав участь у проекті з розробки стратегії НАК "Нафтогаз України" та проекті зі створення вертикально-інтегрованої нафтової компанії як помічник заступника голови правління. З того часу співпрацював з цією компанією, обіймаючи різні посади – помічника заступника голови правління, керівника підрозділу корпоративних фінансів, головного радника голови правління, позаштатного радника голови правління, директора з розвитку бізнесу.

У 2004 - 2005 рр. – обіймав посади начальника Управління планування фінансово-господарської діяльності, начальника Управління корпоративних фінансів, заступника начальника Департаменту економіки та цінової політики НАК "Нафтогаз України".

У 2005 – 2006 рр. - робота в інвестиційно-банківському підрозділі лондонського відділення банку Merrill Lynch.

У 2006 – 2007 рр. – став радником, а згодом головним радником голови правління НАК "Нафтогаз" України.

У 2008 – 2010 рр. – обіймав посаду старшого віце-президента та головного операційного директора фонду приватних інвестицій Амстар Європа (міжнародна група фондів Амстар зі штаб-квартирою в Денвері, США).

У 2008 – 2014 рр. – був запрошений виступити як один із організаторів реструктуризації міжнародних боргів НАК "Нафтогаз України" (шляхом обміну на єврооблігації, що випускаються) на посаді позаштатного радника голови правління НАК "Нафтогаз України".

У 2010 році Юрій Вітренко заснував інвестиційну компанію ЕйВайЕй Кепітал (AYA Capital).

У політиці:

2018-2020 рр. – виконавчий директор НАК «Нафтогаз України».

2019-2020 рр. – голова наглядової ради ПАТ "Укрнафта".

2020-2021 рр. – перший заступник міністра енергетики України – тимчасово виконуючим обов'язки міністра.

2021-2022 рр. - голова НАК "Нафтогаз України".

2019-2020 рр. - член наглядової ради державного концерну "Укроборонпром".

Наукові звання:

Кандидат економічних наук, доцент

Статки:

(згідно з офіційною декларацією)

За 2020 рік Юрій Вітренко декларував 284,638 млн грн зарплати в "Нафтогазі" та 2,951 млн доларів на рахунках у банках.

Його дружина Ірина Шафранова-Вітренко задекларувала на банківських рахунках майже 42 тис. фунтів стерлінгів, 224,3 тис. євро, 3,78 тис. доларів та 2,8 тис. грн.

У власності квартира у Києві площею 124 кв. м. Також Вітренко вніс до декларації наручний годинник Patek Philippe. У власності його дружини три авто – Volkswagen Golf 2008 року випуску, Tesla Model X 2017 року випуску та Land Rover 2014 року випуску.

Кінцевий бенефіціар компаній "Ейвайей Кепітал", Nestras Holding Limited (зареєстрована на Кіпрі) та Ginger Global SA (зареєстрована в Панамі). Має непередані корпоративні права в компаніях "Ейвай Сек'юрітіз" (100%) та "Ексім Експрес" (20%).

У власності його дружини – 2 квартири у Києві площею 58,4 кв. м та 99,4 кв. м. Крім цього, подружжя орендує квартиру в Німеччині площею 298 кв. м.

Зв'язки та скандали:

Наталія Вітренко, мати – український політик, лідер Прогресивної соціалістичної партії України, народний депутат України ІІ та ІІІ скликань.

«ЕйВайЕй кепітал» (AyA Capital), компанія, заснована Юрієм Вітренком, придбала понад 3 млрд боргу ДП «Вугілля України», що викликало низку питань у ЗМІ.

У 2018 році у ЗМІ спалахнув скандал у зв'язку з тим, що топ-менеджери НАК "Нафтогаз України" виписали собі неймовірно великі премії.

У 2021 році спалахнув скандал зі звільненням Андрія Коболєва з посади голови «Нафтогазу» та призначенням на цю посаду Юрія Вітренко. У США та G7 звільнення Коболєва різко розкритикували та натякнули на політичне втручання у роботу «Нафтогазу».

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі «Досьє», надішліть листа на пошту [email protected]

Теги:
Вітренко


ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK