УсіАБВГҐДЕЄЖЗИІЇЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЬЮЯ

Жеваго Костянтин

Жеваго Костянтин
elevatorist.com
Український бізнесмен, політик

Дата народження: 07.01.1974

Де народився: селище Іультин Магаданська обл. (РРФСР). Наразі проживає за межами України.

Сімейний статус: одружений, виховує 2 дітей.

Де вчився:

У 1996 роци закінчив Київський державний економічний університет, факультет "Облік та аналіз зовнішньоекономічної діяльності".

У 2003-му захистив кандидатську дисертацію "Міжнародні інвестиції та ефективний економічний розвиток".

Де працював:

У 1996 р. очолив правління ЗАТ "Фінанси та кредит", а також обійняв посаду заступника голови ради ВАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат". Надалі Костянтин Жеваго продовжував розвивати свій бізнес, основою якого стали «Фінанси та кредит» та компанія Ferrexpo.

У політиці:

1998-2006 рр. – народній депутат України, обраний у мажоритарному окрузі на Полтавщині.

2006-2007 рр. – народний депутат України. №62 списку Блоку Юлії Тимошенко. Член комітету ВРУ з питань правової політики та член української частини комітету з питань парламентської співпраці між Україною та Євросоюзом.

2007-2012 рр. – народний депутат України. На дострокових парламентських виборах-2007 Костянтин Жеваго влаштувався на тому ж 62-му місці виборчого списку БЮТ. Був одним із основних спонсорів Блоку Юлії Тимошенко.

2012-2014 рр. – народний депутат України, самовисуванець по одномандатному округу №150 (Полтавська область). Член Комітету Верховної Ради з питань правової політики. Безпартійний. Позафракційний.

2014-2019 рр. – народний депутат України, самовисуванець за одномандатним округом №150 (Полтавська область).

На дострокових парламентських виборах 2019 року балотувався за 150 одномандатним округом у Полтавській області. Програв кандидату від партії "Слуга народу" Олексію Мовчану.

Статки:

За версією Forbes, статки Жеваго в березні 2021 року склали $2,1 млрд.

З Костянтином Жеваго та ФПГ «Фінанси та кредит» пов'язують близько 60 підприємств та комерційних структур. Серед них: банк «Фінанси та кредит» (ліквідований державою як неплатоспроможний), СК «Омега», ЗАТ «F&C Realty», столичний готель «Салют», Термінал у порту «Південний», Інститут «Київсоюздорпроект», ВАТ «Білоцерківська теплоелектроцентраль», Укренергозбут, Одесаобленерго, Українсько-німецьке «Мега-моторс», Луганськобленерго, ЗАТ «Росава», ВАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю», Стаханівський завод технічного вуглецю, ТОВ «Укртехвуглець», Затиснянський хімічний завод, ХК «АвтоКрАЗ», Ужгород Турбогаз», Харківський інструментальний завод, Стаханівський вагонобудівний завод, Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес», Полтавський автоагрегатний завод, ЗАТ «Київський суднобудівно-судноремонтний завод», Полтавський ГЗК, Skopski Legury, Ферреекспо, Електрометалургійний завод «Ворскла сталь Данія», ВАТ "Київмедпрепарат", ВАТ "Гемопласт", ВАТ "Галичфарм", ВАТ "Кременчук-м'ясо" (ТМ "Фарро").

Костянтин Жеваго увійшов до ради директорів найбільшої в Центральній Європі вугільної компанії New World Resources NV (NWR, Нідерланди) як невиконавчий директор.

Ferrexpo купила 14,4% акцій металургійної компанії Ferrous Resources, яка розробляє родовища у бразильському штаті Мінас-Жерайс. Також компанія контролює 15% японського ринку котунів.

У лютому 2020 р. в Україні заарештовано всі активи та майно Жеваго.

Зв'язки та скандали:

Олег Жеваго, брат. Має стосунок до ЗАТ «Ініціатор+», ТОВ «Міжнародна лабораторна група», ТОВ «Юридична компанія «Фінанси та кредит Лекс».

Олексій Кучеренко, екс-народний депутат та екс-перший заступник міністра будівництва архітектури та ЖКГ. Бізнес-партнер Костянтин Жеваго. У різні роки очолював компанії, що входили до ФПГ «Фінанси та кредит».

Олег Бабаєв, екс-народний депутат, екс-мер м. Кременчука. Очолював Кремнчуцький м'ясокомбінат та ФК «Ворскла», що входять до ФПГ «Фінанси та кредит». Був вбитий 29 липня 2014 р.

Олександр Волков, український політик та екс-народний депутат. У ЗМІ пов'язували швидке кар'єрне та бізнес зростання Костянтина Жеваго саме з Волковим, якого за часів Кучми називали «директором парламенту».

Сергій Череп, син українського політика Валерія Черепа. За версією журналу "Кореспондент", став першим бізнес-партнером Жеваго. Згодом серед його партнерів були Віктор Медведчук, Григорій Суркіс, Ігор Бакай.

Костянтина Жеваго звинувачували у підкупі суддів та захопленні підприємств, у доведенні до смерті голови Луганськобленерго Михайла Полякова.

Фінустанова бізнесмена була фігурантом скандалу можливого підкупу виборців. Так, 3 грудня 2009 року в ході ліквідації великого центру конвертації в Донецьку оперативники СБУ затримали інкасаторський автомобіль, що належав банку «Фінанси та кредит». За даними правоохоронців, гроші, які перебували в автомобілі, призначалися для підкупу виборців на виборах президента у Луганській та Донецькій областях.

2011 року компанії Жеваго звинувачували в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах. Так, у 2011 році Державна податкова інспекція порушила кримінальну справу стосовно в.о. голови правління компанії «Укренергозбут», що входить до структури групи «Фінанси та Кредит», і яка підконтрольна на той час народному депутату від БЮТ Костянтину Жеваго. Кримінальну справу було порушено за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України – ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах.

В Україні Жеваго є фігурантом низки кримінальних справ. Так, у вересні 2019 року було відкрито кримінальне провадження щодо його можливої причетності до розкрадання 2,5 млрд грн. Згідно з даними перевірки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Жеваго та один із топ-менеджерів банку Фінанси та Кредит видали кілька свідомо безнадійних кредитів на суму майже 5 млрд грн для того, щоб заволодіти грошима.

3 грудня 2019 року Костянтина Жеваго було оголошено в міжнародний розшук, також було дозволено його затримання та арешт. А 15 липня 2021 року Інтерпол оголосив Костянтина Жеваго у міжнародний розшук у справі щодо розтрати $113 млн.

27 грудня 2022 року Жеваго було затримано у французькому Куршевелі на запит ГБР. 29 грудня 2022 року суд французького міста Шамбері (Франція) ухвалив екстрадиційний арешт Жеваго. Пізніше 30 березня 2023 року той самий суд відмовив Україні в екстрадиції бізнесмена. 10 листопада 2023 р. Верховний суд Франції відхилив українську апеляцію та ухвалив, що Костянтин Жеваго не підлягає екстрадиції.

 

 

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі «Досьє», надішліть листа на пошту [email protected]



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK