УсіАБВГҐДЕЄЖЗИІЇЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЬЮЯ

Микитась Максим

Микитась Максим
facebook.com
Український бізнесмен, політик

Дата народження: 13.09.1980

Де народився: м. Прип'ять, Київська область.

Сімейний статус: одружений, виховує 2 дітей

Захоплення:

Гра на гітарі.

Де вчився:

У 2002 році Максим Микитась закінчив Київський національний економічний університет за спеціальністю "Фінанси та кредит" та отримав кваліфікацію магістра з фінансового менеджменту.

У 2003-му став сертифікованим фахівцем з управління проектами категорії "Д" (Українська асоціація управління проектами УКРНЕТ).

У 2013 році отримав ступінь кандидата економічних наук за спеціальністю "Економіка та управління підприємствами (економіка будівництва)" у Київському національному університеті архітектури та будівництва.

У 2014-му з відзнакою закінчив Національну академію державного управління при президенті України (магістр управління суспільним розвитком).

Де працював:

2002-2004 рр. – економіст з фінансової роботи групи управління проектом "Вірменськ" та Групи управління проектом "Титан та Каборга" у ВАТ "Південтеплоенергомонтаж".

2004-2007 рр. – заступник голови правління з економіки та фінансів, а також голови правління ВАТ "РМУ Київської ТЕЦ-6".

2007-2010 рр. – генеральний директор та директор будівельних організацій – ТОВ "СК Укрбудмонтаж" та ЗАТ "Київсоцбуд".

2010-2016 рр. – президент Української державної будівельної корпорації "Укрбуд".

У політиці:

2014-2015 рр. – депутат Київської міської ради від партії УДАР. Член земельно-містобудівної комісії Київради.

2016-2019 рр. – народний депутат Верховної Ради України. На довиборах пройшов самовисуванцем по одномандатниму виборчому округу №206 (Чернігівська область). Набрав 31,45% голосів. Член депутатської групи "Воля народу". Член Комітету ВР з питань бюджету.

У 2019 році Максим Микитась спробував знову потрапити до парламенту по 206-му округу. Однак цього разу програв кандидату від партії "Слуга народу" Антону Полякову. За Микитася віддали свої голоси 21,65% (або 15108) виборців. За Полякова проголосувало 33,37% (або 23284).

Віце-президент Академії будівництва України

Нагороджений:

Орден святителя Миколи Чудотворця УПЦ МП

Орден святителя Феодосія Чернігівського УПЦ МП

Орден святого апостола Андрія Первозванного УПЦ МП

Почесна грамота Кабміну та Почесна грамота Київської міської адміністрації — «За вагомий внесок у розвиток будівельної галузі, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм»

Титул «Людина року – 2014» у номінації «Бізнесмен року» проекту «Людина року».

Статки:

У декларації за 2017 рік зазначив, що він є бенефіціаром компаній ТОВ "Укрбуд Інвест"; ТОВ "Укрбуд Девелопмент", засновником "Укрбуд Інвест", британської фірми "Bazert Development", власником ТОВ "Укрбуд Девелопмент".

Його дружина Наталія Микитась є кінцевим бенефіціаром ТОВ "Фірма Ексім Груп Лімітед" (комплексне обслуговування об'єктів).

За інформацією ЗМІ, у 2019 році Максим Микитась продав свою частку у бізнес-центрі Arsenal Plaza співвласникові однієї з найбільших київських ресторанних компаній Tarantino Family Дмитру Федотенкову за $10 млн.

Зв'язки та скандали:

Віктор Микитась, батько. Екс-голова наглядової ради ПрАТ «Укренергомонтаж». ЗМІ приписують йому допомогу у перших успіхах бізнесу сина Максима у БМУ Київської ТЕЦ-6.

Віталій Кличко, мер Києва. ЗМІ приписували Микитасю непрозоре фінансування приватного перельоту мера Києва у 2017 році. Також ЗМІ пов'язують із ним поновлення скандального будівництва ЖК «Сонячна Рів'єра» у 2014 році  в місті Києві.

Владислав Атрошенко, український політик. Під час виборів у ВР 2016 року Микитась став партнером благодійного фонду тодішнього мера Чернігова Атрошенка «Поліський оберіг», який, за інформацією ЗМІ, використовувався в ході передвиборчої кампанії як "сітка" підкупу виборців.

За інформацією ЗМІ, 2008-го року очолюваний Микитасем «Укрсоцбуд» був своєрідною парасолькою для різних офшорних компаній, замішаних у скандальних забудовах в Україні, зокрема у Вишгороді (ЖК «Берізки»).

У 2018 році ЗМІ вказали на участь фірм Микитася у тендері на реконструкцію Шулявського шляхопроводу, який, за даними журналістів, стався зі значними порушеннями. Згодом у компанії «Північно-український будівельний альянс», що виграла тендер, заявили, що не вступали в змову з іншими учасниками торгів і дали пояснення Антимонопольному комітету України.

У липні 2019 року Микитась увірвався на засідання селищної ради на Чернігівщині, напавши на голову сільради Любеча Сергія Пінчука.

2 жовтня 2019 року НАБУ повідомило Микитасю про підозру у присвоєнні 81,64 млн гривень держкоштів при обміні квартир для військових Національної гвардії. А 10 жовтня на Максима Микитася одягли електронний браслет і відпустили під заставу 5,5 млн гривень. Згодом розмір застави було збільшено до 80 млн грн, а потім до 100 млн грн. Останню заставу Микитась не вніс, але суд відмовився взяти його під варту.

20 січня 2020 року Микитася зняли з авіарейсу під час спроби вилетіти з України.

28 травня 2020 року суд відправив Максима Микитася до СІЗО. 28 жовтня 2020 року Апеляційна палата ВАКС продовжила запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 30 листопада 2020 року і визначила йому заставу у розмірі 80,5 млн гривень. У грудні 2020 року бізнесмен добровільно відшкодував до державного бюджету 50 млн гривень від загальної суми збитків у 81,64 млн грн і вийшов із СІЗО.

28 грудня 2020 року поліція пред'явила  Микитасю нову підозру у справі, яка не пов'язана з корупцією. Він звинувачувався в участі у замовному викраденні людини та вимаганні $800 тис. 31 грудня 2020 року Шевченківський райсуд Києва обрав бізнесмену запобіжний захід у вигляді безальтернативного тримання під вартою на два місяці за підозрою у замовленні викрадення столичного адвоката. 13 березня 2021 року Максим Микитась вийшов із СІЗО.

18 жовтня 2022 року НАБУ оголосило Максиму Микитасю підозру у спробі підкупу мера Дніпра Бориса Філатова за 22 млн євро. За даними слідства, він намагався підкупити Філатова, щоб поза конкурсом було укладено контракти щодо будівництва метрополітену в Дніпрі з підконтрольними бізнесмену компаніями. 20 жовтня 2022 року Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід підозрюваному у вигляді тримання під вартою, але дав можливість вийти на волю під заставу 260 млн грн.

25 жовтня 2023 року Максим Микитась отримав нову підозру від Національного антикорупційного бюро. Йому інкримінують розкрадання 307 млн грн, виділених у 2018 році на будівництво захищених складів зберігання ракет та боєприпасів для ЗСУ.

 

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі «Досьє», надішліть листа на пошту [email protected]



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK