УсіАБВГҐДЕЄЖЗИІЇЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЬЮЯ

Венедиктова Ірина

Венедиктова Ірина
facebook.com
Посол України у Швейцарії, ексгенеральний прокурор України

Дата народження: 21.09.1978

Де народилась: м. Харків.

Сімейний статус: одружена, виховує 2 дітей.

Де навчалася:

У 2000 році закінчила Харківський національний університет внутрішніх справ. Вивчала курс міжнародного комерційного арбітражу в Chartered Institute of Arbitrators.

У 2013 році в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка захистила докторську дисертацію на тему «Захист інтересів у цивільному праві, що охороняються законом».

Де працювала:

У 2000-2004 рр. - викладач кафедри правознавства Харківського гуманітарного інституту «Народна українська академія».

У 2004 р. – доцент кафедри правосуддя Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

У 2012-2015 рр. – провідний науковий співробітник Науково-дослідного інституту правового забезпечення інноваційного розвитку Національної академії правових наук України.

У 2005-2019 рр. - завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, професор.

У 2016-2019 рр. - арбітр Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України.

У 2016-2019 рр. -  член науково-консультативної ради при Верховному суді України.

У політиці:

У 2019 р. – експерт з питань реформи судової системи Зекоманди.

У 2019 р. – народний депутат України від партії Слуга народу, №3 у списку. Голова Комітету з питань правової політики у Верховній Раді.

У 2019-2020 рр. - тимчасово виконуюча обов'язки директора ДБР.

У 2020-2022 рр. – генеральний прокурор України.

З листопада 2022 року – посол України у Швейцарії.

З квітня 2023 року поєднує посаду надзвичайного та повноважного посла України у Ліхтенштейні.

Статки:

Відповідно до декларації за 2020 рік у її власності є автомобіль Porsche Cayenne 2013 року (куплений в 2014 році), а також нежитлове приміщення на 149,5 м² та паркувальне місце на 15,7 м² у Харкові. У доньки та чоловіка у спільній власності є житловий будинок на 387,5 м² та земельна ділянка 1500 м² у Харківській області. Місцем проживання Венедиктова вказала орендований чоловіком будинок площею 147,8 м² у селі Лісники Київської області.

Зв'язки та скандали:

Сергій Венедиктов, брат. Довгий час працював юристом у групі компаній «Інвестор», заснованої сім'єю Арсена Авакова, а також екс-народним депутатом та партнером Авакова Ігорем Котвицьким. Зв'язки з Аваковим ЗМІ приписували і самій Венедиктовій.

Валентин Венедиктов, батько. Заслужений юрист України, доктор юридичних наук, був проректором Харківського національного університету внутрішніх справ.

У грудні 2019 року Венедиктова призначила своїм заступником адвоката Олександра Бабікова, який захищав у суді інтереси президента Віктора Януковича, а обурення сімей убитих на Майдані назвала «інформаційною атакою» проти ГБР. Пізніше вона виступила за відміну закону «Про амністію» для активістів Майдану.

У квітні 2020 року програма «Схеми» (спільний проект «Радіо Свобода» та «UA:Перший») випустила розслідування про родину Венедиктової, в якій йшлося про те, що вона живе в орендованій квартирі на Круглоуніверситетській вулиці в центрі Києва. Квартири в цьому будинку коштують у середньому $500-750 тис. і здаються приблизно за $2,5 тис. на місяць. Це житло не було відображено у щорічній декларації чиновниці. Відсутність квартири вона пояснила тим, що хоче зберігати приватність. У декларації за 2020 рік, опублікованій наприкінці березня 2021 року, цієї квартири також не було зазначено.

Восени 2020 року депутат Верховної ради Гео Лерос заявив, що Венедиктова живе у відпочинковому комплексі «Пуща-Водиця» Державного управління справами у двоповерховому маєтку. На території також є будинок для гостей, озеро та тенісний корт. Генпрокурор відповіла, що її переїзд у «Пущу-Водицю» був «вимушеним та спричиненим заходами безпеки». Проте невдовзі після скандалу вона з'їхала із держдачі.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі «Досьє», надішліть листа на пошту [email protected]



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK