УсіАБВГҐДЕЄЖЗИІЇЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЬЮЯ

Новинський Вадим

Новинський Вадим
facebook.com
Російсько-український бізнесмен, екс-народний депутат України IX скликання, засновник Смарт-холдингу

Дата народження: 03.06.1963

Де народився: м. Стара Руса, Новгородська область (Росія). У травні 2012 року отримав громадянство України.

Сімейний статус: одружений, виховує 4 дітей.

Захоплення:

захоплювався вільною боротьбою, майстер спорту, входив у збірну РРФСР.

Де вчився:

У 1985 році Вадим Новинський закінчив Ленінградську академію цивільної авіації за спеціальністю інженер систем управління.

Де працював:

У 1985-1989 рр. - працював у Петрозаводському авіазагоні.

У 1989-1991 рр. - співробітник кафедри систем управління та обчислювальної техніки Академії цивільної авіації (Ленінград).

У 1991-1996 рр. - співробітник Центру перспективних досліджень (Санкт-Петербург).

У 1996-1998 рр. - працював у представництві компанії Лукойл-Північ-Захід (Санкт-Петербург).

У 1998-2002 рр. - працював у Торговому домі Лукойл-Північ-Захід (пізніше - Торговий дім Північ-Захід-Ойл).

У 2004-2007 рр. – голова наглядової ради ВАТ «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат» (Кривий Ріг).

В бізнесі:

Наприкінці 1990-х років вклав гроші, зароблені на продажі нафтопродуктів у Санкт-Петербурзі, у купівлю великих залізорудних підприємств в Україні — Інгулецького та Південного ГЗК. У 1998 році брав участь у приватизації Інгулецького ГЗК.

На початку 1999 року створена Новинським із партнерами компанія «Нева холдинг» на приватизаційному конкурсі купила 77% акцій болгарського металургійного комбінату «Промет». Цього ж року компанії Новинського створюють у Дніпропетровську компанію «Смарт-груп».

З 2006 року – президент групи компаній «Смарт-холдинг», голова наглядової ради ЗАТ «Смарт-холдинг». Засновник та основний бенефіціар фінансово-промислової групи.

У 2007 році Смарт-холдинг об'єднав активи ВАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат", ЗАТ "Макіївський металургійний завод", болгарського прокатного заводу Promet Steel з металургійними активами групи "Метінвест" Ріната Ахметова. Смарт-холдинг став власником понад 25% акцій Метінвесту.

У 2010-2014 рр. - почесний президент ФК "Севастополь".

У листопаді 2022 року заявив, що передав активи у траст, і що, нібито, не має бенефіціарної участі у групі «Смарт-Холдинг» і не здійснює жодного контролю за діяльністю чи процесами групи.

У політиці:

У 2013-2014 рр. – народний депутат України. Пройшов до парламенту по одномандатному виборчому округу №224 (Севастополь) самовисуванцем. Увійшов до депутатської фракції Партії регіонів.

У 2014-2019 рр. – народний депутат України. Пройшов до Верховної Ради від Опозиційного блоку (№11 у списку). Член фракції Опозиційний блок. З листопада 2018 року голова фракції.

У 2019-2022 рр. – народний депутат України. Переміг як самовисуванець у мажоритарному окрузі № 57 (Маріуполь). Увійшов до складу парламентського комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, міста Севастополя, нацменшин та міжнаціональних відносин. У липні 2022 року достроково склав депутатські повноваження.

Нагороджений:

Відзначеный нагородами УПЦ (МП).

Статки:

В офіційній декларації за 2018 рік Вадим Новинський зазначив, що має корпоративні права у 104 компаніях. Там же він зазначив, що його офіційний річний дохід становив 140 мільйонів 895 тисяч 760 гривень.

З 2022 року активи Новинського у Смарт-холдингу, за його ж заявою, управляються трастом. Сам Смарт-Холдинг має низку активів у кількох ключових галузях економіки - гірничо-металургійному комплексі, суднобудуванні, АПК, будівництві та виробництві будматеріалів, фінансовому секторі, машинобудуванні та енергетиці.

Деякі активи, що були у власності Смарт-холдингу: ВАТ «Херсонський суднобудівний завод», ВАТ «Чорноморський суднобудівний завод» (Миколаїв), групи компаній «Верес» та «Калітянський бекон», ЗАТ «Криворіжглобуд», ТОВ «Юджин», ВАТ «Балаклавське рудоуправління ім. Горького",  ЗАТ «Євпаторійський завод будівельних матеріалів», ЗАТ «Сакський завод будівельних матеріалів», ВАТ «Запорожнерудпром», ЗАТ «Турстрой», агрохолдинг «HarvEast Holding», банк «Юнекс», страхова компанія ЗАТ «Промислово-страховий альянс», ВАТ «Завод Дніпропрес», Smart Energy, Enwell Energy, мережа магазинів «Амстор», портовий комплекс "Очаків", Харківобленерго.

Згідно з підрахунками експертів журналу «Фокус», які були опубліковані в рейтингу "130 найбагатших людей України" у лютому 2008 року, статки Новинського склали $2,770 млрд (9 місце).

За версією журналу Forbes-Україна, мав $4,4 млрд - 2 місце в рейтингу 200 найбагатших людей України 2012 року.

При оцінці статків Новинського у лютому 2022 року на рівні $3,5 млрд, за 2022 рік він втратив $2,1 млрд (у квітні 2023 року Forbes-Україна оцінив його статки на рівні $1,4 млрд.).

Зв'язки та скандали:

Алішер Усманов, російський олігарх. За повідомленнями ЗМІ, дав старт Новинському у світ великого бізнесу.

Рінат Ахметов, бізнесмен. Старший бізнес-партнер Новинського у Метінвесті.

Вадим Новинський – активний парафіянин та спонсор Української Православної Церкви (Московського патріархату), також з 2020 року він є дияконом УПЦ (МП). За свою підтримку УПЦ (МП) неодноразово критикувався і потрапляв до низки скандалів.

Загалом у ЗМІ Вадима Новинського часто звинувачували у сепаратизмі, підтримці країни-агресора, співпраці з ФСБ.

У 2012 році виник скандал із компанією Новинського «Юджин», яка мала у власності недобудований ТЦ «Троїцький». Через цей торговий центр стадіон «Олімпійський» у Києві хотіли позбавити прав приймати матчі Євро-2012.

У 2013 році Новинський мав публічний конфлікт з архієпископом Олександром Драбинком. Пізніше цей конфлікт став предметом кримінального розслідування.

16 січня 2014 року голосував за "диктаторські закони" - пакет антидемократичних законів, які суттєво обмежували права громадян та свободу слова.

У лютому 2014 року став учасників публічної суперечки у Верховній Раді з Петром Порошенком. Останній тоді назвав Новинського «с*кою православною». За словами Новинського, пізніше Порошенко вибачився перед ним за ці слова.

У грудні 2018 року Новинського було включено до списку осіб, щодо яких Росія запровадила санкції. Проте, у липні 2019 року він відвідав у складі делегації Української православної церкви (Московський патріархат) Троїце-Сергієву лавру у Сергієвому Посаді Московської області, мав зустріч із головою РПЦ патріархом Кирилом. У квітні 2020 року був виключений із списку санкцій РФ.

У грудні 2020 року генпрокурор Ірина Венедиктова порушила кримінальну справу проти Новинського. Заяву до суду з проханням відкрити справу проти Новинського подало ТОВ «Гратант», яке стверджувало, що Новинський протиправно заволодів майном мережі супермаркетів «Амстор», зокрема заставним та іпотечним майном «Укрексімбанку». Справа була ініційована колишнім бізнес-партнером Новинського — Володимиром Вагоровським.

У січні 2023 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про введення санкцій щодо Вадима Новинського та ще 9 представників РПЦ та УПЦ МП.

У квітні 2023 року СБУ заарештувала майно Новинського на понад 3,5 млрд грн. Також було заарештовано активи на 144 млн грн, зокрема, мільйони кубометрів газу у сховищах Укртрансгазу.

У травні 2023 року СБУ заарештувала активи Новинського на 10,5 млрд грн, йшлося про елітний готельний комплекс (Park Inn Radisson Troytskaya) у Києві, морський торговий порт «Очаків» та ТЦ у різних містах України.

У грудні 2023 року виник скандал, коли «Харківобленерго» звинуватила Новинського у спробі захопити підприємство. За словами представників компанії, він через "Смарт Холдинг" залишився акціонером "Харківобленерго", володіючи в ній часткою 25%.

У травні 2024 року, за повідомленням міністерства юстиції України, ВАКС стягнув у дохід держави великий морозильний рибальський траулер "Бухта Соколовська". Вартість траулера, за даними СБУ, може становити близько 1 млрд. грн. Траулер належить російському олігарху Олександру Верховському, проте на момент будівництва на заводі «Океан» у місті Миколаєві, траулер фактично належав ТОВ «Наваль логістик», власником якого є Вадим Новинський.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі «Досьє», надішліть листа на пошту [email protected]



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK