УсіАБВГҐДЕЄЖЗИІЇЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЬЮЯ

Рибачук Олег

Рибачук Олег
facebook.com
Український політик та громадський діяч, ексвіце-прем'єр-міністр, ексглава Секретаріату президента України

Дата народження: 22.04.1958

Де народився: с. Погребище, Вінницька область.

Сімейний статус: одружений, виховує 2 дітей.

Де вчився:

У 1980 році Олег Рибачук закінчив Київський університет ім. Т.Шевченка, факультет романо-німецької філології (спеціальність – перекладач-референт англійської та французької мов).

У 1993-1996 роках здобув другу вищу освіту у Київському національному економічному університеті, на факультеті "фінанси та кредит" (спеціальність - економіст).

Де працював:

У 1980-1986 рр. - інспектор, старший інспектор Київської митниці.

У 1986-1991 рр. - перекладач з англійської підприємства "Закордоннафтобуд" в Республіці Індія.

У 1992 р. - начальник відділу валютних операцій у Київському акціонерному комерційному біржовому банку "Київбіржбанк".

У 1992-1999 рр. – начальник відділу зовнішніх зв'язків, начальник управління міжнародних банківських зв'язків, директор департаменту міжнародних зв'язків Національного банку України.

У 2001-2002 рр. - віце-президент Чорноморського банку торгівлі та розвитку у Салоніках (Греція).

У 2006-2008 рр. - голова наглядової ради Ощадбанку. Член наглядової ради Укрексімбанку.

У 2008-2016 рр. - член наглядової ради Арселор Міттал Кривий Ріг.

З 2009 року і до сьогодні - засновник та керівник громадської організації "Центр UA". Один із ініціаторів громадських структур "Новий Громадянин", "Чесно", коаліції громадських організацій "Реанімаційний пакет реформ". Співзасновник аналітичного центру "Колегіум Ганни Ярославни".

У політиці:

У 1999-2001 рр. – керівник Служби прем'єр-міністра України.

У 2002-2005 рр. – народний депутат України від блоку Віктора Ющенка «Наша Україна» (№29 у списку). Член фракції «Наша Україна», голова підкомітету з питань банківської діяльності та валютного регулювання Комітету ВР з питань фінансів та банківської діяльності.

У 2005 р. – віце-прем'єр-міністр України з питань європейської інтеграції.

У 2005-2006 рр. – державний секретар України, голова Секретаріату президента України.

У 2006-2007 рр. – штатний радник президента України.

У 2007-2008 рр. – позаштатний радник президента України.

Статки:

ЗМІ писали, що Рибачук живе у власному будинку в Плютах, де купив землю за кредит від НБУ. Має квартиру на вулиці Костьольній у Києві. Її, як він стверджує, купив ще у 1990 році після повернення з Індії за зароблені там гроші.

Сам Рибачук стверджував, що живе на відсотки із коштів, зароблених за час роботи у Чорноморському банку торгівлі та розвитку, де отримував 100 тис. доларів на рік.

Зв'язки та скандали:

Віктор Ющенко – третій президент України. Їх пов'язують не лише політичні, а й особисті стосунки, починаючи з роботи у Нацбанку. Ющенко та Рибачук дружать сім'ями.

Віктор Пінчук – український бізнесмен. Обох пов'язують дружні стосунки.

ЗМІ вважають близькими до Олега Рибачука Миколу Мартиненка, Давида Жванію, Олександра Морозова, Тараса Петріва та Олександра Третьякова.

У листопаді 2018 року в The Washington Times з'явилася публікація, що Рибачук був агентом Головного розвідувального управління (ГРУ) СРСР та Російської Федерації. Сам Рибачук не заперечував контактів із КДБ за радянських часів і першим про них розповів наприкінці 2017 року в інтерв'ю, але пояснював це тим, що у Радянському Союзі неможливо було працювати за кордоном чи на митниці та не мати контактів із спецслужбами. Звинувачення у співпраці з російськими спецслужбами він спростував та пояснив поширення відповідної інформації в українських ЗМІ замовною кампанією проти нього.

У вересні 2020 року Олега Рибачука звинуватили у тому, що він жорстко поводився зі своїм онуком. Сам політик пояснив, що його онук обзивав та бив свого брата.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі «Досьє», надішліть листа на пошту [email protected]

Теги:
Рибачук


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK