УсіАБВГҐДЕЄЖЗИІЇЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЬЮЯ

Супрун Уляна

Супрун Уляна
facebook.com
Екс- в.о. міністра охорони здоров'я України, громадський діяч, медик

Дата народження: 30.01.1963

Де народилася: Детройт, штат Мічиган, США. У липні 2015 року набула громадянство України.

Сімейний статус: одружена.

Де навчалася:

Закінчила медичну школу університету Мічігану, за спеціальністю лікар-радіолог.

З 1981 по 1985 Уляна Супрун навчалася в Університеті Уейна, де отримала ступінь бакалавра природничих наук в галузі біології.

У 1985-1989 роках навчалася в Коледжі медицини людини при Університеті штату Мічиган, здобула ступінь доктора медицини (MD, лікар).

У 1989-1990 роках пройшла проміжну річну програму резидентури в лікарні "Бомонт" (Beaumont) (Дірборн, штат Мічиган), що входить до системи охорони здоров'я "Оаквуд" (Oakwood).

Де працювала:

У 1990-1994 рр. – лікар-резидент з радіологічної діагностики у лікарні «Синай» у Детройті.

У 1995-1999 рр. – працювала у діагностичній радіології жіночого здоров'я у Нью-Йорку.

У 2000-2009 рр. – заступник головного лікаря-радіолога у Діагностичній радіології жіночого здоров'я (Медікал Імеджінг оф Манхеттен) у Нью-Йорку, пізніше стала заступником медичного директора та партнером цього медичного центру.

Громадська діяльність:

З 1990 р. є членом Українського конгресового комітету Америки (УККА), у 1997-1999 р.р. була директором Ради з надання гуманітарної допомоги українцям, УККА.

З 1995 до 2013 роки була членом Спілки української молоді в Нью-Йорку.

З 2000 по 2009 р. – президент Українсько-американської асоціації громадянських свобод.

З 2014 р. – директор гуманітарних ініціатив Всесвітнього конгресу українців.

У травні 2014 р. заснувала громадську організацію «Захист патріотів», яка займається тренуваннями з тактичної медицини та забезпечує українських бійців індивідуальними аптечками стандарту НАТО.

З осені 2015 р. – засновник та директор Школи реабілітаційної медицини при Українському католицькому університеті (Львів).

Очолює громадську організацію «Українське товариство євротерапевтів».

Член наглядової ради Першого добровольчого медичного шпиталю ім. Пирогова.

У політиці:

У 2015-2016 рр. – позаштатний консультант Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я.

У 2016 р. – перший заступник Міністра охорони здоров'я України.

У 2016-2019 рр. – виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я.

Нагороджена:

отримала нагороду до Дня подяки "Вибір бізнес-спільноти 2017" за розвиток системи охорони здоров'я в Україні.

Статки:

Згідно з офіційною декларацією за 2018 рік Уляні Супрун належить 2 квартири у Києві. Також вона з чоловіком має на рахунках Fidelity Brokerage Services LLC (США) $2 млн 665 тис. У цьому ж банку Уляна Супрун має пенсійний рахунок, на якому розміщено $509 579.

Зв'язки та скандали:

Марко Супрун, чоловік. Режисер, сценарист, філософ та політолог, радіоведучий — веде програму «Ukraine Calling» («Говорить Україна») на «Громадському радіо», ведучий на ютубканалі «StopFake English», фундатор волонтерського проекту «Захист патріотів», кінопродюсер.

Джордж Гаррі Юрків, батько. Колишній акціонер та віце-президент компанії North American Controls, військовий підрядник, брав участь у виробництві танка M1 Abrams, пожертвував 100 тис. доларів на українську військову медицину.

Після старту медичної реформи в Україні у 2016 році, автором якої вважають Супрун, у ЗМІ її критики називали "Доктор смерть".

Так, у січні 2017 року директор Київського міського центру серця Борис Тодуров звинуватив Супрун у тому, що МОЗ не закупило швидкодопоміжні витратні матеріали на суму 364 мільйони гривень за програмою серцево-судинних захворювань (ССЗ). Тоді Тодурова підтримали Віктор Медведчук та Вадим Рабінович. Останній скликав мітинг під МОЗ на захист Тодурова.

У квітні 2017 року директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що проти Супрун Генеральна прокуратура України відкрила кримінальні провадження. Однак невдовзі прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган заявила, що ГПУ спростовує інформацію про відкриття кримінальних проваджень проти Уляни Супрун.

У лютому 2019 року окружний адміністративний суд Києва, частково задовольняючи позов народного депутата України Ігоря Мосійчука, ухвалив рішення щодо заборони виконання повноважень Міністра охорони здоров'я України Уляної Супрун. 14 лютого рішенням суду Уляна Супрун було відновлено на своїй посаді.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі «Досьє», надішліть листа на пошту [email protected]



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK