В Україні вводять в обіг нову пам'ятну монету: у НБУ повідомили деталі

Пам'ятна монета з нейзильберу виходить тиражем 30 тис. штук.
В Україні вводять в обіг нову пам'ятну монету: у НБУ повідомили деталі
Національний банк України / flickr.com

У вівторок, 24 січня, Національний банк України ввів у обіг нову пам'ятну монету "Василь Кричевський". Про це повідомили в НБУ.

Читайте також:

Монета номіналом 2 гривні присвячена 150-річчю від дня народження однієї з найпотужніших, самобутніх постатей українського мистецтва кінця XIX - середини XX ст. Василя Кричевського.

"Він мав універсальний талант: творив в архітектурі й малярстві, працював над оформленням книг, театральних вистав і кінофільмів, розробляв дизайн національного герба України, печатки держави, паперових грошей та марок УНР, досконало знав народну творчість, був глибоко обізнаний зі світовим мистецтвом, умів навчати і постійно вчився сам", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

На аверсі монети на тлі орнаменту, розробленого Василем Кричевським, розміщено: угорі напис Україна, під яким малий Державний Герб України, праворуч і ліворуч від якого рік карбування монети 2023, у центрі стилізоване декоративне "дерево життя" - елемент Державного кредитового білета УНР.

На реверсі розміщено: на дзеркальному тлі портрет Василя Кричевського, праворуч від якого композиція, що представляє його спадок: угорі герб УНР, під яким перший зразок нового українського архітектурного стилю - головний фасад будинку Полтавського губернського земства (1903-1908), побудованого за проєктом Кричевського, написи: Василь Кричевський, роки життя - 1873/1952.

Пам’ятна монета "Василь Кричевський"
Пам’ятна монета "Василь Кричевський" / bank.gov.ua

Пам'ятна монета з нейзильберу виходить тиражем 30 тис. штук.

Раніше ми писали, що дві українські пам'ятні монети увійшли в 10 найкращих монет світу за підсумками міжнародного конкурсу "Монета року".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK