За збитки та майно в Криму: Суд у Гаазі зобов'язав РФ сплатити "Нафтогазу" 5 млрд доларів

Це найбільша сума, присуджена міжнародним арбітражним трибуналом як компенсація за експропріацію Росією активів у Криму.
За збитки та майно в Криму: Суд у Гаазі зобов'язав РФ сплатити "Нафтогазу" 5 млрд доларів
Ілюстративне фото / EPA/UPG

РФ зобов'язана сплатити "Нафтогазу" 5 млрд доларів США компенсації за збитки, завдані захопленням активів компаній Групи "Нафтогаз" в АР Крим у 2014 році. Таке рішення ухвалив Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі 12 квітня 2023 року.

Читайте також:

Про це повідомила пресслужба НАК "Нафтогаз України".

"Йдеться про наслідки захоплення Росією наших активів у Криму в 2014 році. Тепер Росія має виконати це рішення відповідно до своїх зобов'язань за міжнародним правом", - прокоментував очільник Групи "Нафтогаз" Олексій Чернишов.

Читайте також:

У компанії наголосили, що арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання. 

"Відтак, у разі відмови Росії від добровільного виконання рішення суду, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, "Нафтогаз" має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи Російської Федерації", - пояснили в НАК.

Суд встановив, що сума такої компенсації повинна дорівнювати справедливій ринковій вартості активів "Нафтогазу" до моменту їхньої експропріації. 

Читайте також:

Зазначається, що сума компенсації, встановлена цим рішенням, є найбільшою сумою, присудженою міжнародним арбітражним трибуналом як компенсація за експропріацію Росією активів у Криму.

Крім цього, суд ухвалив рішення, що Росія повинна відшкодувати "Нафтогазу" витрати, пов’язані з цим арбітражним провадженням.

Раніше ми писали, що Україна розраховує отримати від Росії не менше 300 млрд доларів США репарацій за збитки, завдані внаслідок повномасштабної війни.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK