Власники зернового терміналу «Олімпекс Купе» ймовірно виводять активи, щоб не платити американським кредиторам, — РБК-Україна

Власники зернового терміналу «Олімпекс Купе» ймовірно виводять активи, щоб не платити американським кредиторам, — РБК-Україна

На фоні намірів американських кредиторів розпочати процедуру банкрутства Olimpex Coupe International компанія почала виводити активи, зокрема й зернового терміналу «Олімпекс Купе Інтернешнл» в Одеському порту. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна.

Нагадаємо, фонди Argentem Creek Partners (ACP) та Innovatus Capital Partners (Innovatus) оголосили про початок процедури банкрутства Olimpex Coupe International (входить до складу GNT Group) на початку лютого 2023 року. Причина — неспроможність GNT погасити кредиторську заборгованість, суттєві недоліки в управлінні та прозорості, розтрата активів.

Загальна сума боргів оцінюється в 142 млн доларів. При цьому з вартістю зернового терміналу постійно відбуваються «дивні метаморфози». Так, учасники ринку оцінили термінал у $200 млн. Самі власники GNT Groupзаявляють вартість у $350 млн. Втім як тільки кредитори піднімають питання виплати боргів, вартість терміналу «знижується у геометричній прогресії».

Зокрема, підконтрольні власникам «Олімпекс Купе» Сергію Грозі та Володимиру Науменко компанії ТОВ «Ферко» та «Вторметекспорт», до яких кредитори не мають права регресу, взяли кредит на $17,5 млн у банка «Південний», передавши йому в заставу майно компаній групи GNT, в тому числі, половину зернового терміналу в Одеському порту.

Строк виконання основного зобов’язання перед банком мав настати лише 31.07.2024. Втім раптом у січні 2023 року, тобто у розпал конфлікту з кредиторами АСР та Innovatus, банĸ «Південний» ініціював процедуру стягнення на половину зернового терміналу шляхом продажу цього активу іншій особі. Ціна продажу сĸлала 156 млн грн або $3,6 млн, а поĸупцем стала ĸомпанія ТОВ «Санолта Корм» з Групи Sunolta.

Угоду підписали попри очевидні порушення. По-перше, передача майна терміналу в іпотеку та/або заставу третім особам була заборонена існуючою кредитною угодою між GNT і американським Argentem Creek Partners. По-друге, майно оцінили неадекватно ринковим умовам. «Адже не можна зрозуміти математику, за якою 100% активів терміналу коштують 350 млн доларів (або навіть і 200, чи 177), а 50% тих самих активів оцінюються лише у 3,6 млн доларів», — пише РБК-Україна. 

За даними видання, аналогічні «схемні» оборудки з активами «Олімпекс Купе» відбуваються через банки «Восток» і «Запад Банк Подгориця» — чорногорський банк, що має представництво в Одесі.

РБК-Украина

Крім того, група GNT неодноразово заявляла американським кредиторам, що не здійснювала ніяких торгових операцій щонайменше з квітня 2022 року по червень 2022 року. Проте пов’язана з Науменком і Грозою ТОВ «Ферко» активно експортувала соняшникову олію, насіння соняшника та шрот соняшниковий на мільйони доларів, у тому числі компаніям зі згаданої вище групи «Санолта».



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK