Корупцію можуть подолати приватні фітосанітарні лабораторії – Літошко

Корупцію можуть подолати приватні фітосанітарні лабораторії – Літошко
Пресс-служба

Зловживання з фітосанітарними перевірками в Україні може вирішити запровадження приватних лабораторій. Така практика вже давно існує у країнах ЄС. Водночас контроль за сертифікацією цих лабораторій має здійснювати держава.

Таку думку в інтерв'ю ЗМІ висловив Перший заступник Голови ДПСС в Одеській області, Головний державний інспектор Одеської області Святослав Литошко.

«Ми боялися з вами, коли 10-15 років тому з'являлися приватні лабораторії, які робили аналізи населенню. Пам'ятаєте, спочатку люди їх боялися? Зараз ці лабораторії дуже добре працюють, люди туди йдуть – там швидко, якісно, ​​лабораторії почали працювати. Вони обслуговують значний відсоток населення. І те саме, я вважаю, потрібно провести, згідно з європейськими нормами, у нашій галузі», - зазначив С.Літошко.

За його словами, бізнесу треба дати вибір, звертатися до приватних лабораторій чи державних. Конкуренція підвищить якість послуг.

Таким чином, на думку С.Літошка, можна буде мінімізувати корупційну складову. Адже нещодавно країною пройшла інформація про низку кримінальних справ та гучні затримання чиновників, які працюють у сфері фітосанітарних перевірок: «З корупцією було кілька великих справ. Вони ще йдуть, розслідування продовжуються. Я не вдаватимуся у подробиці, але ми дуже тісно спілкуємося і співпрацюємо з правоохоронними органами. Це стосується й обміну інформацією та фактами. Деякі моменти ми навіть передаємо, запускаємо ці процеси виявлення. Поки триває слідство, особливо у подробиці вдаватися не можна, але ми категорично проти корупції. Президент чітко дав зрозуміти, що Одеса – це двері України до зовнішнього світу. Ми – це імідж країни».

Він додав, що з перших днів його роботи на посаді було оголошено тотальну боротьбу з «негідниками, які зловживають або вигадують махінацій».

«Нульова толерантність до будь-яких проявів корупції. Наші інспектори носять на одязі камери, які фіксують взагалі все, що відбувається. Так само, як і в патрульних поліції. Ми бачимо все, що вони роблять. Система побудована так, що на 99% корупція неможлива взагалі. Але, звісно, ​​боротьба триває. З виявленими фактами ми не зволікаємо. Я вважаю, якщо вкрав чи щось недобросовісне зробив – у в'язницю!».

Він зазначив, що нерідко і сам бізнес намагається порушити правила і виставити на прилавки неякісний, а іноді навіть зіпсований товар.

«Ось тільки уявіть, яка відповідальність лежить на головному санітарному лікарі області. Ми перевіряємо величезні вантажі, які йду в Україну, продукти, що йдуть на магазинні прилавки. І ви розумієте, що не всі постачальники сумлінні. Ми буваємо знаходимо таке, що волосся на руках дибки стає. Навіть сальмонеллу в сосисках, уявіть! Вся ця партія, звичайно, маркується як бракована. Я не маю морального права навіть думати про те, щоб такі продукти постачалися на прилавки. Це спричинить смерті! Але бізнесмени думають інакше, їм важливо заробити гроші. Зрозумійте, ДПСС стоїть на варті харчової безпеки, епідеміологічної безпеки», - сказав С.Літошко. Він також додав, що керівник служби у зв'язку з подібними діями стають нерідко об'єктом цих «ображених несумлінних бізнесменів». «Вони намагаються помститися якось, писати заяви, підкуповувати ЗМІ, давати хабарі судам, щоб помститися. І це не лише в Одесі. Кожен керівник ДПСС в областях підпадає від такі ризики. Так, ворогів у нас багато, але їх ніхто не боїться. Ми завжди на боці людей!», – резюмував чиновник.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK