В Україні випустили нову срібну монету: як виглядає

Пам'ятна монета "Українська мова" виготовлена зі срібла, має номінал 10 гривень.
В Україні випустили нову срібну монету: як виглядає
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У п'ятницю, 27 жовтня, у День української писемності та мови Національний банк України ввів у обіг срібну пам'ятну монету "Українська мова". Про це повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

Пам'ятна монета "Українська мова" виготовлена зі срібла, має номінал 10 гривень. Її тираж - до 5 тисяч штук. Вона продовжує серію "Духовні скарби України".

На аверсі монети розміщено стилізовану літеру "Ї" із соловейком, що символізує мелодійність та співучість української мови, у центрі літери - малий Державний Герб України; на дзеркальному тлі монети розміщено текстуру з контурів літер української абетки, що асоціативно нагадує гніздо (як символ дому та оберіг родини).

Читайте також:

На реверсі монети - стилізована композиція, що складається з літер української абетки, зокрема в композиції локальною позолотою виділені літери Ґ, Ї, Є, І, що вирізняють українську мову фонетично й графічно серед інших культур, що послуговуються кирилицею. Серед фактурних літер композиції вирізняються також літери У, К, Р, А, Ї, Н, И, що в поєднанні зі словами НАША МОВА утворюють вислів "наша мова України". Елементи композиції реверсу підкреслюють інтеграцію мови в сучасні гаджети, цифрові пристрої, інформаційні мережі.

bank.gov.ua

bank.gov.ua

Придбати срібну пам'ятну монету "Українська мова" можна вже з 27 жовтня 2023 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 2500 тисяч монет, перша тисяча монет буде доступна з першого дня продажу.

Читайте також:

Крім того, з листопада ця срібна пам'ятна монета поступово реалізовуватиметься й банками-дистриб'юторами (Укргазбанк, РАДАБАНК, ТАСКОМБАНК, ПриватБанк).

Раніше ми писали, що 29 вересня 2023 року Національний банк України ввів в обіг пам'ятні монети "Український борщ".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK