Чи випустять в Україні банкноту більше ніж 1000 грн: у НБУ відповіли

Наразі основна банкнота в обігу - 500 грн.
Чи випустять в Україні банкноту більше ніж 1000 грн: у НБУ відповіли
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Наразі в Національному банку України не планують випускати банкноту більш ніж 1000 гривень. Про це заявив заступник голови НБУ Олексій Шабан в інтерв'ю виданню The Page.

Читайте також:

"Ми поки що не бачимо необхідності розгляду можливості появи таких банкнот. Наразі основна банкнота в обігу - 500 грн (28% від загальної кількості банкнот в обігу)", - повідомив Шабан.

Він пояснив, чому банкнота 200 грн, яка тривалий час була найпопулярнішою, поступилася лідерством.

Читайте також:

"Я вважаю, що на це вплинуло повномасштабне вторгнення. На його початку багато людей прагнули перевести свої заощадження в готівку, тому така відносно велика за номіналом банкнота як 500 грн і стала більш затребуваною", - сказав чиновник.

Він зазначив, що завдяки діям НБУ ситуацію на готівковому ринку вдалося стабілізувати, готівка стала повертатися до банків. 

"Насамперед почали повертатися банкноти номіналом 200 грн, оскільки люди заощадження психологічно воліють зберігати у вищих номіналах банкнот. Проте останнім часом активно повертаються до банків і банкноти номіналом 500 грн, які заміщаються в обігу банкнотою номіналом 1000 грн", - розповів Шабан.

Читайте також:

За його словами, українці все одно досить багато готівки тримають поза банками. Поготів восени 2022 року, коли почалися перебої з електроенергією, НБУ сам рекомендував громадянам постійно мати певний запас готівки.

Раніше ми писали, що з 24 жовтня 2023 року Національний банк України випускає в обіг банкноти номіналом 20 гривень зразка 2018 року з підписом голови НБУ Андрія Пишного.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK