Подорожчання будматеріалів: Шуляк розповіла про компенсації на пошкоджене майно

Подорожчання будматеріалів: Шуляк розповіла про компенсації на пошкоджене майно
Пресс-служба

Війна із рф принесла чимало руйнувань до України, позбавивши мільйони громадян їхніх домівок. Наразі відбудова нашої країни набирає обертів, проте, у звʼязку з російською агресією,  більшість населення зіштовхнулися ще й із погіршення економічного становища. Українцям із середньою заробітною платою важко самостійно осилити відновлення постраждалих чи зруйнованих домівок, тим часом експерти застерігають: будівельні матеріали у вартості тільки зростатимуть. Однак, насправді держава готова допомагати громадянам, тож є можливість отримати компенсацію за пошкоджене житло.

В інтерв'ю журналістам “СтопКору” голова комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк розповіла, хто може отримати гроші на ремонт, що за алгоритм вирахування суми компенсації, а також протягом якого часу її можна витратити.

За словами Шуляк, отримати від держави таку компенсацію, не чекаючи репарацій, може кожна людина, у якої було пошкоджене чи зруйноване житло. Так, із 10 травня стартував перший етап. Щоб зробити швидкий поточний ремонт у пошкодженій домівці й підготуватися до зими 2023-24 року, українці можуть отримати 200 тис. грн.

Лідерка партії "Слуга народу" каже, що алгоритм для вирахування суми компенсації — дуже простий. При органах місцевого самоврядування створені спеціальні комісії, кожна з яких має відповідний чек-лист, із зафіксованими переліком можливих руйнувань і того, скільки коштує кожний елемент, що потрібен для відновлення. Шуляк каже: там зазначається, до прикладу, вартість заміни вікна, квадратний метр пошкодженої стелі, відповідне обладнання тощо.

Пані Олена зауважує: станом на сьогодні вже погоджено на виплати понад два мільярди гривень. Примітно, що це є досить великою сумою, з якої люди вже отримали близько 600 млн грн. Шуляк наголошує: термін, протягом котрого можна скористатися нарахованою компенсацією, — 12 місяців. У разі, якщо він закінчився, а грошима за цільовим призначенням не скористалися, кошти будуть повернуті до держбюджету, звідки їх розподілять вже іншим людям і програмам.

До слова, із нещодавнього розслідування журналістів “СтопКору” стало відомо, що порівняно з періодом до початку повномасштабного вторгнення рф ціни на цемент і бетон зросли у два рази. Комерційна директорка «ІнтерГал-Буд» Алла Лаєвська зазначила: будь-які коливання вартості на відповідні матеріали безпосередньо впливають і на те, скільки коштуватиме зведення житлових будинків.

Як кажуть експерти, через російську агресію в Україні наразі прослідковується обмежений ресурс виробництва будматеріалів, і ми втратили деякі потужності, що також призвело до подорожчання. Ба більше, повʼязаний зріст цін і з підвищенням вартості на енергоносії, паливо та деякі базові витратні елементи виробництва.

Однак, фахівці застерігають: ціни на відповідні матеріали будуть лише зростати, якщо ірландський виробник CRH, що і так є власником трьох цементних заводів в Україні, придбає ще два в італійської корпорації Buzzi SpA та монополізує таким чином ринок.

У разі успішності угоди частка CRH зросте до 46%. Примітно, що Згідно з частиною першою статті 12 Закону України “Про захист економічної конкуренції” суб’єкт господарювання займає монопольне (домінуюче) становище на ринку товару, якщо частка перевищує 35%. Так, існує загроза, що ірландський виробник зможе почати контролювати половину ринку цементу України.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK