Нацбанк пом'якшив низку валютних обмежень: що змінилося

Національний банк актуалізував низку валютних обмежень з метою приведення їх у відповідність до чинного законодавства.
Нацбанк пом'якшив низку валютних обмежень: що змінилося
Національний банк України / flickr.com

Національний банк України актуалізував низку валютних обмежень із метою приведення їх у відповідність до чинного законодавства. Зокрема, надається тимчасова можливість безготівкового продажу (обміну) коштів клієнтів банків у російських/білоруських рублях. Про це повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

Як розповіли в НБУ, з 1 грудня 2023 року запроваджено новий порядок ввезення гуманітарної допомоги постановою КМУ від 5 вересня 2023 року №953.

У зв'язку з цим Нацбанк уточнив підстави для коректного завершення банками валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з імпорту продукції, що ввозиться в Україну як гуманітарна допомога з 1 грудня 2023 року.

Також з 24 грудня 2023 року набрав чинності Закон України від 22 листопада 2023 року №3498 IX. Ним, зокрема, внесені зміни до Закону "Про банки і банківську діяльність".

Читайте також:

З метою приведення нормативно-правових актів НБУ у відповідність до Закону №3498 Національний банк надав тимчасову (до 31 грудня 2024 року) можливість безготівкового продажу (обміну) коштів клієнтів банків у російських/білоруських рублях.

Умови для здійснення таких операцій:

  • якщо банками-нерезидентами (крім банків-резидентів РФ та РБ і банків, до яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи відповідно до ЗУ "Про санкції"), у яких відкрито кореспондентські рахунки банків-резидентів у російських/білоруських рублях, в односторонньому порядку ухвалене рішення про конвертацію (обмін) російських/білоруських рублів на іншу валюту;
  • продаж (обмін) російських/білоруських рублів може бути здійснений за заявою клієнта банку один раз щодо кожного з видів валюти - російських рублів та білоруських рублів.

Читайте також:

Такі технічні зміни внесені постановою правління НБУ від 5 лютого 2024 року №17 , що набирає чинності з 7 лютого 2024 року.

Раніше ми писали, що станом на 1 лютого 2024 року міжнародні резерви України становили 38 525,0 млн дол. США. У січні вони зменшились на 4,9%, або на 1,983 млрд доларів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK