Паперові журнали залишаться в минулому: Міноборони запровадило електронний облік військового майна

Облік військового майна тепер можна вести в електронній формі.
Паперові журнали залишаться в минулому: Міноборони запровадило електронний облік військового майна
53 ОМБр ім. князя Володимира Мономаха / facebook.com/GeneralStaff.ua

Міністерство оборони України продовжує спрощувати облік військового майна та позбуватися зайвих паперів у війську. Було внесено зміни до наказу Міноборони №440, повідомила пресслужба відомства.

Читайте також:

"У середньому командир роти наразі витрачає 50-80% свого робочого часу на бюрократію. Облік майна є одним із найбільш об'ємних бюрократичних процесів. Наказ створює можливості для автоматизації", - зазначила заступниця міністра оборони з цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Черногоренко.

Відтепер військові частини зможуть вести облікові регістри та допоміжні документи (журнали щодо майна) лише в електронній формі й використовувати для цього програмне забезпечення, яке прийняте в експлуатацію Міноборони та допущене до дослідної експлуатації. У такому разі програми мають відповідати усім вимогам щодо захисту інформації (мати атестат відповідності КСЗІ).

Зазначається, що наразі прикладом такої програми є SAP - автоматизована система управління оборонними ресурсами. Це провідна логістична система у світі, якою користуються 28 країн НАТО. 

Читайте також:

Для переходу на такі програми командирам чи начальникам військових частин, які ведуть власне військове господарство, потрібно видати наказ щодо їхнього використання. У разі переходу залишається лише електронний облік, вести паперові журнали та дублювати інформацію заборонено. 

"До переходу можна вести облік майна в інших програмах без окремого дозволу, до прикладу, Microsoft Office 365. Проте в такому випадку друкувати всі сторінки журналів обліку не потрібно, достатньо лише періодично підписувати узагальнюючу відомість при звірках", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Водночас первинні документи (накладні, вимоги, акти, атестати) поки що залишаються в паперовій формі, адже вони підтверджують здійснення господарських операцій і можуть вимагатися при перевірках чи службових розслідуваннях.

Раніше ми писали, що командири військових частин тепер зможуть списувати військове майно вартістю до 1 700 000 грн. Міністерство оборони завершує підготовку підзаконних актів до нового закону.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK