Майже $500 млрд: скільки потрібно грошей для відновлення України після війни

Вартість відбудови України стрімко наближається до $500 млрд.
Майже $500 млрд: скільки потрібно грошей для відновлення України після війни
Наслідки російської військової агресії в Україні / EPA/UPG

Станом на 31 грудня 2023 року загальна вартість відбудови та відновлення в Україні становить 486 млрд доларів США впродовж наступного десятиліття. Про це свідчать результати оновленої "Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення (RDNA3)", яку оприлюднили уряд України, група Світового банку, Єврокомісія та ООН.

Читайте також:

"Ця цифра вища, ніж потреби, оцінені в 411 мільярдів доларів США рік тому", - йдеться в пресрелізі.

За оцінками української влади, лише у 2024 році країні знадобиться близько 15 млрд доларів США для невідкладних пріоритетних заходів із відбудови та відновлення як на національному, так і на місцевому рівнях, з особливим акцентом на підтримку та мобілізацію приватного сектору, а також на відновлення житла, соціальної інфраструктури та послуг, енергетики та транспорту.

Читайте також:

Як зазначили в RDNA3, хоча близько 5,5 млрд доларів США з цих потреб у фінансуванні вже забезпечені як міжнародними партнерами України, так і за рахунок її власного бюджету, близько 9,5 млрд доларів США наразі залишаються не підкріпленими фінансуванням.

Оцінка RDNA3 демонструє, що за майже дворічний період із моменту повномасштабного вторгнення РФ пряма шкода в Україні сягнула майже 152 млрд доларів США, причому найбільш постраждалими секторами є житловий сектор, транспорт, торгівля та промисловість, енергетика й сільське господарство. 

Читайте також:

Повідомляється, що найбільші потреби у відновленні та відбудові оцінюються в житловому секторі (17% від загального обсягу), далі йдуть транспорт (15%), торгівля й промисловість (14%), сільське господарство (12%), енергетика (10%), соціальний захист і забезпечення засобів до існування (9%), управління вибухонебезпечними предметами (7%). 

Раніше ми писали, що станом на січень 2024 року сума прямої шкоди, завданої інфраструктурі України під час повномасштабної війни, досягла майже $155 млрд.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK