Європейські оператори компенсують "Укренерго" витрати на транзит електроенергії

Таку можливість енергокомпанія набула після повноправного членства з ENTSO-E.
Європейські оператори компенсують "Укренерго" витрати на транзит електроенергії
ілюстративне фото / depositphotos.com

З 1 липня НЕК «Укренерго» зможе отримувати компенсацію витрат, що виникають під час транзиту електроенергії з інших країн українськими магістральними мережами від європейських операторів, об'єднаних в ENTSO-E. Раніше такі витрати Укренерго відшкодовувалися українськими учасниками ринку електроенергії, які оскаржували це зобов'язання в судах. Тепер вони будуть позбавлені цього фінансового навантаження.

Про це повідомляє прес-служба "Укренерго".

«Приєднання українського оператора до ІТС-механізму – ще один крок до інтеграції українського та європейського ринку електроенергії. Всі українські експортери та імпортери електроенергії працюватимуть за європейськими правилами за рівних умов, а «Укренерго» отримуватиме компенсацію інфраструктурних витрат за принципом, яким користуються всі наші європейські колеги. Перехід на єдині правила роботи з Європою позитивно впливатиме на розвиток міждержавної торгівлі електроенергією та прибирає привід для судових спорів між «Укренерго» та учасниками ринку. «Укренерго» також отримало ще одне джерело надходження коштів для розвитку міждержавних мереж», - заявив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Читайте також:

У компанії зазначають, що обсяг компенсації безпосередньо залежить від річних обсягів міждержавних перетікань електроенергії у магістральній мережі. Чим більшим буде обсяг транзитної електроенергії, тим більший обсяг компенсації за інфраструктурні витрати та технологічні втрати в мережі, що виникли під час її передачі.

Виручені кошти Укренерго планує направити на розвиток енергетичної інфраструктури. Компанія також платитиме свою частку за транзит української електрики мережами країн-сусідів.

Раніше Кабмін схвалив Енергетичну стратегію до 2050 року, в якій враховуються результати приєднання ОЕС України до ENTSO-E та поглиблення інтеграції енергетичної системи України до загальноєвропейської.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK