У березні 2024 року інфляція сповільнилася до 3,2%: у НБУ назвали причини

Фактичні темпи зростання цін були нижчими за прогноз Національного банку.
У березні 2024 року інфляція сповільнилася до 3,2%: у НБУ назвали причини
Ілюстративне фото / EPA/UPG

У березні 2024 року в Україні споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 3,2% з 4,3% у лютому. Фактичні темпи зростання цін були нижчими за прогноз Національного банку (5,0% р/р). Про це повідомляє пресслужба НБУ, посилаючись на дані Держстату.

Читайте також:

"Відхилення від прогнозу забезпечила динаміка компонентів, що мають мало передбачуваний характер, насамперед цін на сирі продукти. Стрімкіше здешевлення таких продуктів пов'язане передусім із дією тимчасових чинників, вплив яких, імовірно, вичерпається в другому півріччі 2024 року", - йдеться в повідомленні.

Як зазначили в НБУ, серед цих чинників ефекти значних минулорічних врожаїв та м'якої зими цього року, а також наслідки транспортної блокади західних кордонів. Зокрема, обмеження експорту позначилося на збільшенні пропозиції окремих продуктів харчування на внутрішньому ринку, що вплинуло на зниження їхньої вартості.

Читайте також:

Крім того, повільніше, ніж очікувалося, дорожчало пальне як через стриманіше збільшення світових цін на нафту, так і внаслідок теплої зими.

Однак фундаментальний інфляційний тиск, на який найбільше впливає монетарна політика Нацбанку, послаблювався помірно й був близьким до прогнозу. Так, базова інфляція в березні знизилася до 4,2% р/р. 

Читайте також:

У НБУ пояснили, що на сповільнення базової інфляції вплинули, зокрема:

  • ефекти перенесення від здешевлення сирих продовольчих товарів;
  • поліпшення інфляційних очікувань на тлі відносної стійкості валютного ринку та збереження привабливості гривневих інструментів. 

Читайте також:

Натомість стрімкіше зниження базової інфляції обмежувала блокада західних кордонів, передусім через подорожчання імпорту, а також подальше зростання витрат бізнесу на оплату праці.

Раніше ми писали, що в Україні за рік, з березня 2023 року по березень 2024 року, ЖКП загалом подорожчали на 12,8%. Однак підвищення торкнулося не всіх послуг.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK