За незаконне заволодіння аеропортом "Одеса" екс-мер отримав хабар пентхаусом: слідство

НАБУ та САП завершили розслідування.
За незаконне заволодіння аеропортом "Одеса" екс-мер отримав хабар пентхаусом: слідство
Міжнародний аеропорт "Одеса" / Wikipedia.org

НАБУ та САП завершили розслідування та оновили підозри у справі заволодіння майном КП «Міжнародний аеропорт «Одеса» вартістю 118 млн грн та доходом від його діяльності протягом 2012-2022 років. у розмірі понад 2,5 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«Як встановило слідство, у 2011 році два відомі одеські бізнесмени організували схему заволодіння майном КП «Міжнародний аеропорт «Одеса». Для цього зареєстрували ТОВ, яке мало заснувати спільне товариство з Одеською міською радою (ОМР) з розподілом часток 75% та 25% відповідно, з метою отримання у власність та подальшої приватизації майнового комплексу аеропорту вартістю близько 118 млн грн. Отримання згоди депутатів Одеської міськради на створення товариства забезпечив тодішній міський голова, розповівши про нібито плани співзасновника інвестувати у розвиток аеропорту. Крім того, чиновник здійснив службову фальсифікацію, яка надавала підконтрольному ТОВ право утворювати спільне з міськрадою товариство в обхід конкурсу», – зазначають у НАБУ.

Читайте також:

Крім того, отримане у спільне користування майно аеропорту не підлягало приватизації, оскільки мало загальнодержавне значення, забезпечувало виконання функцій прикордонного та митного контролю. Зокрема, 535 одиниць основних засобів із 2488 переданих були аеродромними об'єктами, що забезпечували безпеку польотів та не могли бути відчуженими в принципі.

У Бюро повідомили, що за договором «інвестори» зобов'язувалися внести статутний капітал у розмірі 355 млн грн, побудувати новий термінал та злітно-посадкову смугу. Однак більшість внесених коштів через дії учасників схеми стала предметом застави і була заблокована банком, тобто не підлягала використанню. Новий термінал збудували за кредит, взятий під заставу майнового комплексу аеропорту, борг за яким перевищує 28 млн дол. США, а злітно-посадкову смугу не починали будувати взагалі.

«В результаті реалізації схеми її учасники заволоділи майном аеропорту на суму 118 млн грн та доходами від його діяльності у сумі понад 2,5 млрд грн», – наголосили в НАБУ.

Крім того, 17 травня 2024 року бізнесменам та колишньому меру Одеси повідомили про нову підозру у наданні останньому хабара у вигляді двоповерхового пентхауса у центрі Одеси площею 700 кв. м. Бізнесменам також інкримінують два епізоди легалізації майна аеропорту, серед якого близько 100 будівель та споруд, 84 транспортні засоби та склад пально-мастильних матеріалів.

У НАБУ зазначають, що на сьогоднішній день підозрюються:

  • два бізнесмени – співорганізатори схеми – ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 369 КК України;
  • колишній міський голова Одеси – ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 368 КК України;
  • директор ТОВ – ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України.

Як раніше повідомляли ЗМІ, у серпні 2023 року НАБУ висунуло підозру бізнесменам Борису Кауфману та Алексу Боруховичу, а також екс-меру Одеси Олексію Костусєву та його екс-заступнику.

Раніше ми писали про те, що Національне антикорупційне бюро разом зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою направили до суду справу за звинуваченням екс-начальника Державного агентства лісових ресурсів України в отриманні хабара 3,7 млн доларів США та 10,8 млн євро.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK