Українцям майже вдвічі підняли ціну на електроенергію, а в «Енергоатомі» майже вп'ятеро завищили ціни на тендерні закупівлі – ЗМІ

В Україну переможець тендеру завозив шпаклівку $70 (без податків), а в Бельгії вона коштує – 14 євро.
Українцям майже вдвічі підняли ціну на електроенергію, а в «Енергоатомі» майже вп'ятеро завищили ціни на тендерні закупівлі – ЗМІ
Южноукраинска АЭС / Wikipedia.org

Наприкінці травня, як свідчить система "Прозорро", "Енергоатом" за результатами тендеру підписав договір із ТОВ "Атоменергоресурс" щодо підвищення пожежної безпеки кабельного господарства Південноукраїнської АЕС на 279 млн грн. Проте, ціни переможця можуть бути завищені від 3 до 5 разів.

Про це пишуть "Наші гроші" у своєму розслідуванні.

Як зазначає видання, замовник не оприлюднив підсумкову відомість ресурсів та кошторису, що не дозволяє порівняти ціни будматеріалів із ринковими цінами на предмет можливого завищення. Також повідомляється, що фірма отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги ніхто більше не прийшов.

Читайте також:

Журналісти звертають увагу, що столична фірма «Атоменергоресурс» вже отримувала тендери на суму 326 млн грн за постачання матеріалів Pyro-Safe, та підряди з вогнезахисних робіт.

За даними "Наших грошей", "Атоменергоресурс" минулого року був найбільшим імпортером матеріалів Pyro-Safe в Україну, компанія ввезла їх щонайменше на 2 млн дол. Вона ввозить товари від фірм "Classic Trade sro" та "Konpol, sro". Також порівняно незначні обсяги від "svt Products GmbH" імпортувало київське ТОВ "Інсайт-консалтинг".

Журналісти підрахували, що «Атоменергоресурс» ввозив вогнезахисну шпаклівку Flammotect A filler по $70 за кг (тобто українські податки та мита мають нараховуватись зверху за цією ціною). У Бельгії вона продається по 14 євро за кілограм, у Польщі – по 16 євро. А той же "Інсайт-консалтинг" ввозив цю шпаклівку $62 за кг.

Також "Атоменергоресурс" імпортує тонкошарову вогнезахисну фарбу Flammoplast SP-A2 по 45 дол. за кілограм, тоді як у Польщі вона продається по 15 євро за кілограм. А в Саудівській Аравії покриття Flammotect A coating продається приблизно за 14 дол., а компанія імпортує його по $54 за кг.

Нещодавно ми наводили слова народного депутата Сергія Нагорняка, який стверджував, що кошти, одержані від підвищення тарифів на електроенергію, будуть акумульовані, у тому числі, на відновлення потужностей Укргідроенерго та на будівництво 3 та 4 енергоблоків Хмельницької АЕС.

Раніше ми писали про те, що на засіданні 31 травня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення щодо встановлення єдиної фіксованої ціни на електроенергію для населення на рівні 4,32 грн/кВт-год до 30 квітня 2025 року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK