Дефолт України: приватні власники українських облігацій не вірять західним союзникам

Якщо до 1 серпня Україна не вирішить питання мораторію на виплати, це серйозно обмежить їй доступ до фінансових ринків.
Дефолт України: приватні власники українських облігацій не вірять західним союзникам
Alexander Schimmeck / unsplash.com

Мораторій від приватних іноземних власників українських облігацій, включаючи Amundi, французьку керуючу компанію з управління активами, та американську Pimco закінчується 1 серпня. Якщо його не продовжать чи не спишуть, це може загрожувати Україні дефолтом.

Про це пише The Economist.

Видання зазначає, що Україна має місяць, щоб уникнути дефолту. Незважаючи на те, що МВФ хоче, щоб український Мінфін домовився про списання боргу, ця угода видається малоймовірною у відведений час.

Повідомляється, що якщо Україна оголосить дефолт, це свідчить про тривожну недовіру приватних інвесторів до зобов'язань Заходу. У довгостроковій перспективі це може означати катастрофу відновлення нашої країни.

Читайте також:

«Мало хто проводить реструктуризацію боргу у розпал війни. Країни роблять це, щоб забезпечити доступ до фінансових ринків, що вимагає керованих боргів. Швидка реструктуризація займає місяці, складна роки — кредитори ніколи не горять бажанням відмовлятися від претензій. Але Україну було відрізано від ринків капіталу з початку війни, що означає, що немає особливої терміновості у розглядах. У червні Марченко запропонував кредиторам угоду, яка скоротила 60% від поточної вартості її боргів. Кредитори холоднокровно відповіли, що, на їхню думку, 22% було б розумнішим», – пише видання.

Крім того, Україна відчайдушно потребує фіскального простору. До кінця року її ставлення боргу до ВВП наблизиться до 94%, а суми, які надають союзники, вражають, але вони надходять у вигляді артилерії, танків та цільових фондів, а не готівки. Лише $8 млрд із недавнього пакету Америки підуть безпосередньо уряду України, сума, еквівалентна трохи більше чверті річних витрат України на соціальну допомогу, і навіть це у формі кредиту. ЄС планує запропонувати трохи більше, але все одно лише $38 млрд за три роки.

Повідомляється, що хоча відстрочка, яку хоче Україна, скромна — $12 млрд з 2024 по 2027 рік, — країна не має вільних грошей, які потрібно викласти. За відсутності угоди Україна має два варіанти. Один із них — домовитися про продовження заморожування обслуговування боргу, як вона вже зробила з офіційними кредиторами, які відмовляться від платежів до 2027 року. Інший – оголосити дефолт. Це може здатися радикальним, але насправді між сценаріями немає великої різниці. У жодному разі українські платежі не відновляться.

«Хоча союзники та МВФ стверджують, що реструктуризація зараз дозволить Україні знову вийти на фінансові ринки, як тільки закінчиться війна і її союзники вибачать борги, інвестори не переконані, що такий день колись настане. Скоріше вони вважають, що реструктуризація стане першою з багатьох спроб союзників України перекласти фінансовий тягар війни та вартість відновлення з урядів на приватний сектор», – резюмує видання.

Раніше ми писали про те, що приватні іноземні кредитори хочуть, щоб Україна почала платити за боргами у 2025 році, а непогашені єврооблігації нашої країни оцінюються у $20 млрд.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK