Російська фінансова «сітка»: як українці за борги потрапляють на гачок російських спецслужб

Журналісти знайшли у власників низки фірм із видачі мікроредитів російське громадянство.
Російська фінансова «сітка»: як українці за борги потрапляють на гачок російських спецслужб
ілюстративне фото / prostopozika

Українці масово займають гроші в мережі компаній мікрокредитування, власниками яких є подружжя-громадяни РФ, а їхній син – депутат-«єдинорос» – живе в Криму та активно підтримує російську агресію в Україні. При цьому наші громадяни, які потрапили до боргової залежності, легко стають агентами російських спецслужб. Їх вербує у своїх інтересах ворог, а мікрокредити загрожують не лише особистому бюджету українців, а й національній безпеці.

Про це пише "Радіо Свобода" з посиланням на журналістське розслідування проекту «Схеми».

Видання зазначає, що за підпалами авто військовослужбовців ЗСУ часто стоять боржники мікропозикових організацій. Наприклад, машину українському військовому Тарасу Котову підпалили у червні цього року жінка та її неповнолітній син, які потрапили у боргову залежність через мікрокредити.

Читайте також:

Журналісти повідомляють, що після початку повномасштабного вторгнення українці все частіше почали звертатися до установ, які пропонують «швидкі» гроші під високу відсоткову ставку, що є особливістю короткострокових кредитів, а серед загроз таких позик називаються:

  • Розкручування процентної ставки по «спіралі», коли потрібно постійно перекредитовуватись, щоб сплатити попередній кредит.
  • Дані клієнтів позикових організацій можуть потрапити до рук шахраїв та російських спецслужб.

Російська мережа

Видання повідомляє, що журналісти "Схем" звернули увагу на одну з українських мереж мікрокредитних організацій, до якої входять кілька компаній.

«Просто Позика» – фірма, заснована у 2014-му році, з більш ніж 30 філіями по всій Україні – від Волині до Дніпропетровської області. Фірма має мільйонні прибутки. Вона пропонує кредити від 2 до 50 тисяч гривень, а відсоткова ставка може досягати до півтора мільйона відсотків (1 597 820,85%) річних, залежно від суми кредиту та строку його погашення.

В офіційних реєстрах власниками компанії зазначено двох громадян України. Основний – Андрій Манучаров, має 90% фірми, і Євген Слюсар – йому належить 10%.

«Тайм Кредит» – мікроредитна компанія, що налічує щонайменше 11 представництв по всій Україні. Власниця Наталія Манучарова.

Сімейство російськопідданих:

Журналісти з'ясували, що Андрій Манучаров – громадянин Російської Федерації з квітня 2014 року, коли після реєстрації «Просто Позика» отримує в Криму паспорт громадянина Росії. Про що свідчать дані Федеральної податкової служби РФ. Також він стає радником генерального директора «Росморпорт» - федерального підприємства РФ, що оперує всіма морськими портами країни-агресора. При цьому Манучаров проживає в Росії та окупованому Криму, а також відвідує Київ. Про це свідчать дані авіаперельотів, які є у розпорядженні журналістів.

"Схеми" повідомляють, що Іван Манучаров (син Андрія Манучарова) - депутат підконтрольного Росії парламенту окупованого Криму від партії "Єдина Росія". Він відкрито підтримує російське вторгнення, а у квітні 2022 року створив телеграму-канал та назвав його «Манучарів Крим Z».

Наталія Манучарова (дружина Андрія Манучарова) – отримала громадянство РФ у 2014 році. А згодом, як і її чоловік, зареєструвала вищезгадану фірму «Тайм Кредит».

Читайте також:

Реакція влади

Журналісти нагадують, що у травні 2022 року Нацбанк видав постанову, якою заборонив громадянам РФ керувати небанківськими фінансовими установами – такими, як, наприклад, згадані «Просто Позика» або «Тайм Кредит». Однак у НБУ «Схемам» повідомили, що для державного регулятора за офіційними документами подружжя Манучарови – громадяни України.

Також повідомляється, що навесні 2024 року Нацбанк продовжив ліцензії для провадження діяльності компаніям «Просто Позика» та «Тайм Кредит» з необмеженим терміном дії.

Раніше ми писали про те, що в середньому українці брали близько 700 тисяч мікрокредитів на місяць минулого року, а їхня кількість зросла в 1,5 раза порівняно з 2022 роком.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK