Українські банки продовжують отримувати чистий прибуток – Нацбанк

Обсяги нарахованих на нього податків за перше півріччя 2024 року становили 22 млрд грн.
Українські банки продовжують отримувати чистий прибуток – Нацбанк
ілюстративне фото / bank.gov.ua

За перші 6 місяців 2024 року платоспроможні банки отримали 79 млрд грн чистий прибуток. Серед головних факторів прибутковості - збереження високої чистої процентної маржі і майже нульові відрахування в резерви під збитки від активних операцій.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку

Читайте також:

Водночас зазначається, що протягом ІІ кварталу дохідність основних видів активів банків знижувалася. Найшвидше спадала прибутковість депозитних сертифікатів НБУ, проте банки зменшували обсяги цих вкладень. Ринкові ставки за ОВДП та кредитами також знизилися, але їх обсяги зростали. Саме за рахунок нарощування активів банки зберегли досить високу чисту відсоткову маржу та збільшили доходи.

Повідомляється, що рентабельність капіталу банків за перше півріччя 2024 року склала 48,4%, що нижче за аналогічний показник першої половини 2023 року на рівні 56%.

При цьому, як зазначає регулятор, зростають обсяги нарахованих банками податків на прибуток, за І півріччя вони становили 22 млрд грн. Також за півроку лише сім малих банків із 62 платоспроможних були збитковими із сукупним збитком 171 млн грн.

У НБУ нагадали, що за 2023 рік, згідно з уточненими даними, банки отримали 82,8 млрд грн чистого прибутку після нарахування 76,2 млрд грн податку на прибуток за підвищеною ставкою 50%.

Раніше ми писали про те, що за півроку українцям видали в касах банків понад 1,34 трильйона гривень готівки.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK