Міста активно скуповують когенератори, а у Вишневому на тендері їх ціна виявилася в 6 разів вищою за ринкову.

З 1 по 7 вересня оприлюднено 59 тис. повідомлень про закупівлю на 12,65 млрд грн.
Міста активно скуповують когенератори, а у Вишневому на тендері їх ціна виявилася в 6 разів вищою за ринкову.
ілюстративне фото / vyshneverada.gov.ua

За даними системи "Прозорро", минулого тижня оприлюднено 59 тис. повідомлень про закупівлю на 12,65 млрд грн. При цьому найбільші тендери в Україні були присвячені придбанню газових генераторів електроенергії та тепла, а найбільшою закупівлею стало придбання Харьівською міськрадою газопоршневого обладнання понад 1 млрд грн. Однак у Вишневому (Київська обл.) придумали, як збільшити вартість когенератора у 6 разів вищу за ринкову.

Про це пишуть "Наші гроші".

Читайте також:

Видання зазначає, що КП «Вишнівськетеплоенерго» без конкурентних торгів орендувало когенераційну газопоршневу установку, яка вироблятиме електроенергію та тепло. З ТОВ "Екоресурс-Т" було укладено угоду загальною вартістю 315 млн грн, а фірма протягом 15 років отримуватиме за оренду її обладнання по 3,5 млн грн щомісяця. При цьому ціна оренди вийшла такою, що мерія могла купити собі не один, а шість когенераторів.

Повідомляється, що когенераційна установка MTU GS 16V4000 L62 британського концерну Rolls-Royce має номінальну електричну потужність 1,5 МВт та загальну теплову потужність 1,86 МВт та береться в оренду без права викупу до травня 2039 року. При цьому засновник компанії PRM Group Дмитро Шуманов повідомив, що його компанія зараз продає установки такої потужності за 50-55 млн грн (з ПДВ).

Крім того, як пише видання, на інших закупівлях у «Прозорро» ціни також значно менші за оренду у Вишневому. Наприклад, "Харківводоканал" замовив менші установки електричною потужністю 1 МВт по 34 млн грн за штуку, а комунальники Києва замовили вдвічі та втричі потужніші когенератори по 64 та 83 млн грн.

Також наголошується, що в Україні поки що немає орендного ринку таких установок, тому немає й бази цін та даних для порівняння, що створює великий корупційний простір. Так, на думку Дмитра Шуманова, базове технічне обслуговування разом із заміною масла, антифризу, фільтрів та інших матеріалів коштуватиме близько 200 тисяч гривень раз на два місяці. При цьому орендна плата у Вишевому за ці два місяці становитиме 7 мільйонів гривень, тобто техобслуговування несуттєво впливає на загальну ціну контракту. В результаті для «Екоресурсу-Т» ціна когенератора за контрактом з Вишневим повністю окупиться максимум за два роки, а решта 13 років оренди приноситиме чистий прибуток у розмірі понад 3 млн грн на місяць.

Видання повідомляє, що КП "Вишнівськтеплоенерго" очолює Сергій Мазур. А керівником та співзасновником ТОВ "Екоресурс-Т" є Ігор Сизонюк, часткою також володіє Роман Савон. Фірма працює понад 13 років та оренда газопоршневої установки є найбільшим успіхом підприємства у «Прозорро». За попередні роки фірма мала лише два підряди у Вишневому – постачання дров і пелетного котла на загальну суму менше 4 млн грн.

Як з'ясували журналісти, «Екоресурс-Т» фігурувало у кримінальному провадженні, яке у 2020 році відкрило слідче управління ГУ ДФС Києва за фіктивне підприємництво, ухилення від сплати податків, службове підроблення та відмивання доходів. Останні рішення у справі у відкритому доступі датовані 2021 роком. При цьому жодних даних щодо винесення вироків у справі немає.

Також видання опублікувало ТОП-10 тендерів минулого тижня, куди на 4 позиції увійшла закупівля у Вишневому. Крім нього перша десятка виглядає так:

  1. Централізована закупівельна організація Харківської міської ради на 1 млрд 11,97 млн грн купило ТДВ «Броварський завод котельного обладнання Арденз» газопоршневі когенераційні установки.
  2. ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз трейдинг» на 561,64 млн грн замовило КП «Шляхрембуд» поточний ремонт вулично-дорожньої мережі.
  3. КП «Київський метрополітен» на 454,37 млн грн купив у S End S Engineering EOOD стійку гарантованого електроживлення пристроїв зв'язку (compact).
  4. КП «Вишнівськтеплоенерго» на 315 млн грн аренодвало у ТОВ «Екоресурс-Т» газопоршневу когенераційну установку.
  5. КП «Коменергосервіс» на 145,1 млн грн замовило у ТОВ «СКС-Буд» реконструкцію котельні по вул. Автопаркової, 1, м. Дніпро.
  6. Державна установа «Інфрастуктура Сумщини» на 134,76 млн грн замовила ТОВ «Інейтс» капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення Ромни-Талалаївка.
  7. Управління освіти Дарницької районної у місті Києві державної адміністрації на 133,06 млн грн замовило у ТОВ «Будівельна Компанія „Будмоноліт Плюс“ будівництво споруди подвійного призначення із захисними властивостями протирадіаційного укриття дошкільного навчального закладу (ясла-садок) №5 Дарницького району м.Києва.
  8. КПТМ «Криворіжтепломережа» на 130,89 млн грн замовило у ТОВ «Виробничо-комерційне підприємство «Котлогаз» заходи щодо енергозбереження, реконструкцію котельні «Центральна» із встановленням когенераційної газопоршневої установки.
  9. ПрАТ "АК "Київводоканал" на 120,88 млн грн замовило у ТОВ "Укрбуд-проект-реконструкція" реконструкцію каналізаційного колектора в Києво-в с. Петропавлівська Борщагівка.
  10. Відділ освіти, культури, молоді та спорту Пісочинської селищної ради на 117,88 млн грн замовив у ПАТ «Трест Житлобуд-1» реконструкція будівлі Пісочинська установа дошкільної освіти №3 (ясла-садок) «Теремок» та облаштування укриття у Пісочині.

Раніше ми писали про те, що КП "Централізована закупівельна організація Харківської міськради" провела тендер на закупівлю газопоршневих установок на 410,97 млн грн, в якому перемогло ТОВ «Броварський завод котельного обладнання Арденз», власники якого можуть бути пов'язані з підозрюваним у держзраді та шпигунстві Володимиром Сівковичем.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK