У Раді хочуть скоротити витрати бюджету: куди спрямують кошти

Загальне скорочення видатків у держбюджеті-2024 складе понад 137 млрд грн.
У Раді хочуть скоротити витрати бюджету: куди спрямують кошти
John Vid / unsplash.com

У Верховній Раді пропонують скоротити витрати бюджету на 628 млн гривень і перенаправити їх на лікування військовослужбовців.

Про це повідомляє голова бюджетного комітету ВР Оксана Підласа у Фейсбук

Читайте також:

«Подала поправку щодо додаткового скорочення витрат на 628 млн. грн. у змінах до бюджету 2024 року. Проситиму комітет сьогодні її підтримати і направити ці кошти на лікування поранених військовослужбовців (тут без деталей)», – написала народний депутат.

Вона також зазначила, що загальне скорочення видатків у держбюджеті 2024 року становитиме понад 137 млрд грн (з них понад 115 млрд – це скорочення на обслуговуванні та погашенні держборгу).

Нардеп повідомила, що в Україні фактично з 2022 року два бюджети, а саме:

  • «Військовий» – який ми покриваємо внутрішніми ресурсами (податками, зборами, дивідендами, частиною прибутку НБУ, розміщенням ОВДП тощо).
  • «Невійськовий» – дефіцитний, який покривається міжнародними партнерами валютою.

«Гроші партнерів не лежать на єдиному казначейському рахунку, вони не поєднуються з нашими грошима і непомітно використовувати їх на військові витрати не можна. Ця валюта продається Казначейством під конкретну обов'язково невійськову проплату. Таким чином, скорочення гіпотетичних витрат на захист гіпотетичних бобрів економить міжнародні кошти, але не збільшує наявний ресурс для військових потреб», – наголосила Оксана Підласа.

Проте, за її словами, цього року це не так. Оскільки частина «соціалки» загального фонду держбюджету у 2024 році покривається також внутрішніми ресурсами, бо іноземних грошей не вистачає і не було певності, скільки їх буде.

«Тому саме в цій ситуації в цьому законопроекті 11417 (що доповнює чинний бюджет 2024 року) перекидання з «невійськових» видатків мають сенс. Але базове правило залишається незмінним: наші гроші – на війну, міжнародні гроші – на соціалку та на гуманітарні витрати. Витрати на оборону не можуть перевищувати наявний власний ресурс», – наголосила нардеп.

Раніше ми писали про те, що у Верховній Раді пропонують скасувати вручення золотих та срібних медалей у школах, щоб заощадити кошти держбюджету.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK