ЄС готує запасний план із кредитування України на 40 млрд євро – ЗМІ

Таким чином єврочиновники хочуть уникнути загрози, що Угорщина може ветувати проект.
ЄС готує запасний план із кредитування України на 40 млрд євро – ЗМІ
Stock Birken / unsplash.com

Європейський Союз готує запасний план щодо надання Україні до 40 мільярдів євро кредитів до кінця року незалежно від участі США.

Про це пише DW із посиланням на повідомлення Financial Times.

Читайте також:

За даними джерел, остаточна сума може становити від 20 до 40 мільярдів євро і буде визначена Європейською Комісією після консультацій з країнами-членами. При цьому для ухвалення рішення достатньо підтримки більшості держав Євросоюзу, одноголосне рішення не потрібне. Таким чином, знімається загроза, що Угорщина може ветувати проект.

Повідомляється, що йдеться про план "Б" - альтернативу плану "А", який було запропоновано у червні Групою семи (G7). План А передбачав, що Україні виділять 50 мільярдів доларів кредиту (45 мільярдів євро), який буде погашено за рахунок майбутніх доходів від заморожених на Заході російських активів, 70 відсотків яких зберігаються у центральному бельгійському депозитарії цінних паперів Euroclear.

При цьому, як зазначає видання, США, щоб забезпечити стабільний потік доходів від обслуговування кредиту, зажадали гарантій, які забезпечують тривале заморожування активів РФ. У Єврокомісії пропонували продовження на три чи п'ять років. Проте Угорщина блокує таке продовження. Там бажають перенести рішення на період після виборів президента США 5 листопада. Із цим і пов'язана необхідність альтернативного плану.

Також повідомляється, що у рамках плану Б Брюссель розглядає збільшення обсягу запозичень європейської спільноти та залучення коштів із загального бюджету ЄС. При цьому брюссельські чиновники сподіваються, що США нарешті компенсують витрати, хай і у віддаленій перспективі.

Раніше ми писали про те, що з початку повномасштабної війни Україна отримала понад 93 млрд доларів бюджетної підтримки.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK