В уряді прозвітували про результати малої приватизації за 2 роки: скільки отримав бюджет

Найбільше аукціонів проведено у Львівській області, а лідером надходжень до бюджету став Київ.
В уряді прозвітували про результати малої приватизації за 2 роки: скільки отримав бюджет
ілюстративне фото / prozorro.sale

За 2 роки після відновлення малої приватизації Фонддержмайна провів 839 успішних онлайн-аукціонів у системі «Прозорро.Продажі». Це забезпечило 6,65 млрд грн. прямих надходжень до державного бюджету. З урахуванням сплаченого ПДВ у 1,2 млрд грн та зобов'язань нових власників щодо погашення боргів приватизованих підприємств на суму 1,73 млрд грн, загальний економічний ефект від малої приватизації державного майна досяг 9,58 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки

Читайте також:

«Відновлення приватизації під час повномасштабної війни є важливим кроком, який уже дає результати. Завдяки прозорим аукціонам державні підприємства переходять до рук нових власників, які інвестують у їх розвиток, створюють робочі місця та сплачують податки. Наприклад, продаж 99 майнових комплексів держпідприємств приніс майже 4 мільярди гривень. Це не просто надходження до бюджету, це поштовх для розвитку економіки та створення нових можливостей для українців», - зазначила міністр економіки Юлія Свириденко.

Повідомляється, що за цей час до аукціонів приєдналися 2857 унікальних учасників, з яких 16% брали участь більш ніж в одному аукціоні. У середньому кожен робочий день відбувалося 1,6 успішних аукціонів, а середня конкуренція на них становила 4,73 учасники. Стартова вартість об'єктів під час торгів зростала у середньому в 2,53 рази.

«Після відновлення парламентом приватизації держмайна у серпні 2022 року 770 торгів (а це майже 92% торгів), проведених ФДМУ, відбулися на підвищення ціни, тобто англійських аукціонів. Через голландські аукціони на зниження ціни держава продала майна більш ніж на 138 млн грн — це на 7 млн ​​грн більше за стартову ціну. І майже в 105 разів більше за мінімальну ціну, до якої передбачалося зниження. Такі показники свідчать про інтерес бізнесу до державного майна під час воєнного стану: підприємці конкурують на торгах за активи, підвищуючи їхню вартість. І це дозволяє державі ефективно управляти своїм майном та залучати додаткові кошти до бюджету», — зазначив Сергій Бут, СЕО «Прозорро.Продажі».

Також повідомляється, що найбільше коштів до бюджету (3,79 млрд грн, або 57% від загальних надходжень) приніс продаж 99 єдиних майнових комплексів державних підприємств. Серед об'єктів, які знайшли нових власників, — промислова та адміністративна нерухомість, складські комплекси, готелі та транспортні засоби. Найбільше аукціонів із малої приватизації проведено у Львівській (100), Рівненській (75) та Вінницькій (63) областях. Водночас лідерами з надходжень до бюджету стали Київ (понад 1,69 млрд грн), Львівська область (понад 1,17 млрд грн) та Одеська область (понад 615 млн грн).

Крім того зазначається, що розширення географії приватизації на деокуповані території наприкінці 2023 року стимулювало активність інвесторів у Чернігівській, Сумській, Запорізькій, Миколаївській та Харківській областях. Так, у Харкові після дворічної паузи, у серпні 2024 року було проведено 2 аукціони, які принесли 75,05 млн грн до державного бюджету.

Раніше ми писали про те, що в рамках великої приватизації 19 грудня проведуть аукціон із продажу ТОВ "Аерок" зі стартовою ціною 965 325 520 гривень.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK