Міністр Коваль живе у квартирі тещі за 650 тис. доларів, купленої за гроші, які не мають офіційного підтвердження – ЗМІ

Житло було придбано, коли урядовець очолював Рівненську ОДА, а пов'язані з ним фірми отримували мільярдні підряди на дороги в регіоні.
Міністр Коваль живе у квартирі тещі за 650 тис. доларів, купленої за гроші, які не мають офіційного підтвердження – ЗМІ
ілюстративне фото / lun.ua

Новий міністр агрополітики Віталій Коваль живе у квартирі на 170 квадратних метрів у столичному житловому комплексі преміум-класу, яка належить його тещі, і яка не мала таких доходів. Житло могло коштувати 17,7 мільйона гривень і було придбано, коли Віталій Коваль очолював Рівненську ОДА, а пов'язані з ним фірми отримували мільярдні підряди на будівництво, ремонт та обслуговування доріг у регіоні.

Про це пише «Слідство.Інфо» у своєму новому розслідуванні.

Журналісти з декларації нового міністра з'ясували, що Віталій Коваль задекларував оренду його дружиною квартири у Києві площею 170 квадратних метрів із серпня 2023 року, а власницею квартири відзначена Галина Петрівна Баранюк. Вона ж доводиться тещою міністрові і купила це житло у липні 2021 року.

Читайте також:

Видання зазначає, що в ході розслідування журналісти дізналися, що житло знаходиться в житловому комплексі преміум-класу, побудованому 6 років тому та розташованому біля Голосіївського парку у Києві. При цьому з архівних оголошень 2020-2021 років у той період квартири з ремонтом такого метражу коштували від 750 до 925 тисяч доларів. Наприкінці червня 2021 року у житловому комплексі, де мешкає міністр Коваль, продавалася квартира ідентичного розміру — 170 квадратних метрів. В оголошенні також зазначалося, що після будівельників і є стяжка і штукатурка. Ця квартира на високому поверсі, відповідно до знайденого оголошення, коштувала 17,7 мільйона гривень ($650 тис. за курсом тогочасного долара).

Також повідомляється, що 69-річна Галина Баранюк усе життя мешкає у Чернівцях. А згідно з інформацією, отриманою журналістами від власних джерел, Галина Баранюк – пенсіонерка, яка раніше працювала бухгалтером на різних підприємствах у Чернівцях. Документ, наданий джерелами, містить інформацію, що протягом 2014-2020 років Галина Баранюк заробила всього 495 тисяч гривень. Тобто, в середньому, її щомісячний дохід протягом зазначених семи років становив 6 тисяч гривень на місяць. З реєстру нерухомості журналісти дізналися, що Галина Баранюк не продавала об'єкти нерухомості, які могли б дозволити їй у 2021 році купити квартиру у Києві за 17,7 мільйона гривень.

Наголошується, що на питання про походження грошей на задекларовану квартиру і де живе її зять із сім'єю, Галина Баранюк відповіла: «Ну й що, що задекларував» і кинула слухавку. При цьому на фейсбук-сторінці дружини міністра Ксенії Коваль журналісти виявили пост з жовтня 2021 року, де вона зазначила, що знаходиться в тому ж житловому комплексі, де за три місяці до того її мати Галина Баранюк купила квартиру та опублікувала фото просторої квартири.

Видання повідомляє, що Віталій Коваль на дзвінки та повідомлення про квартиру, в якій він проживає, не відповів. Тоді журналісти також досліджували декларації міністра за 2019-2021 роки і не побачили інформації про позики, які він чи його дружина могли надати Галині Баранюк на купівлю квартири. «Дірки» у 17,7 мільйона гривень, яка б могла пояснити походження нерухомості, у деклараціях міністра за 2019-2021 рік теж немає.

Видання нагадує, що влітку 2021 року, коли було придбано квартиру, Віталій Коваль обіймав посаду голови Рівненської ОДА, а за рік до того, як його призначили головою Рівненської ОДА, у 2018-му він мав понад 1 мільйон 300 тисяч гривень боргів та податкових. зобов'язань. Тоді як писали рівненські ЗМІ Віталій Коваль заробляв трохи більше 8 тисяч гривень на місяць, керуючи ТОВ «Санако» та ТОВ «ВВВ Монтаж».

«Перед тим, як обійняти посаду голови адміністрації, він досить довго керував будівельною фірмою «ВВВ Монтаж». І ця фірма отримувала підряди. Наші журналісти про це написали. І що змінилося? Ця фірма стала забирати практично всі експлуатаційне утримання доріг у Рівненській області, великий шматок, і, власне, поточні капітальні ремонти доріг. Ми простежили зв'язок між «Рівнеавтошляхбудом» і подумали, що це вплив Віталія Коваля, бо «Рівнешляхбуд» просто орендувала техніку та купувала асфальт цієї фірми», - розповіла виданню рівненська журналістка Мирослава Примак.

Інше журналістське розслідування вказувало на зв'язок між фірмами «ВВВ Монтаж» та «Рівнеавтошляхбуд», а остання з приходом Коваля почала отримувати багатомільйонні підряди. При цьому, за даними «Прозорро», за весь час існування фірма «Рівнеавтошляхбуд» отримала підряди на 5 мільярдів гривень, 4,5 з яких після приходу Коваля на посаду керівника області у вересні 2019 року.

Раніше ми писали про те, що під час війни нардепи продовжують мати елітну нерухомість, яка записується на мам, тат або тещ.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK