Тарифи на світло з 1 червня таки підвищать: нардеп розповів чому і на скільки

Кабмін ухвалить рішення найближчим часом.
Тарифи на світло з 1 червня таки підвищать: нардеп розповів чому і на скільки
Lucas Santos / unsplash.com

У Кабміні тривають активні обговорення щодо підвищення тарифів на електроенергію для населення з 1 червня до рівня 4,5-5 грн/кВт. Ситуацію погіршує зростання споживання та необхідність відновлення власної генерації.

Про це повідомляє "Телеграф" із посиланням на слова народного депутата Сергія Нагорняка в інтерв'ю виданню.

«Прохолодна травнева погода змусила багатьох українців використати для опалення електроприлади. Загалом по країні на понад 1000 мВт зросло споживання електроенергії. Другий фактор – атомні електростанції знизили виробництво десь на 500 мВт. Раніше вони працювали практично на максимумі своїх потужностей, зараз їм потрібно буде проводити, зокрема, регламентні ремонтні роботи», - зазначив Сергій Нагорняк.

Читайте також:

За його словами, найближчими днями ситуація має покращитися, але не у вечірні піки. Навіть імпорт електрики поки що не перекриває нестачу в енергосистемі.

«Зараз тривають переговори із західними фінансовими інститутами щодо кредитів на відновлення генерації. Вочевидь це не швидкий процес. І, скажімо відверто, крім грошей на відновлення енергооб'єктів, потрібно багато часу, — повідомив Нагорняк.

За його інформацією, зараз у Кабміні тривають активні обговорення щодо підвищення тарифів на електроенергію для населення.

«У січні, в інтерв'ю вашому виданню, я прогнозував, що вартість електрики для населення цього року зросте вдвічі. Зараз у Кабміні тривають активні обговорення, щоби підняти тарифи з 1 червня до рівня 4,5-5 грн/кВт для побутових споживачів. Ймовірно, таке рішення буде ухвалено. Але важливо зауважити, що отримані кошти підуть не обслуговуючим компаніям, саме розвитку генерації. Енергоатом щорічно дотує населення близько 100 млрд грн., Укргідроенерго — близько 25 млрд грн. Кошти, одержані від підвищення тарифів, будуть акумульовані на відновлення потужностей Укргідроенерго та на будівництво 3 та 4 енергоблоків Хмельницької АЕС. Власна генерація для нас зараз дуже важлива», – розповів нардеп.

Раніше ми писали про те, що, за словами голови Держенергонагляду Руслана Слободяна, наразі в уряді продовжуються розрахунки щодо підвищення тарифу на електроенергію.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK