Чому 4,32 грн/кВт-год: експерт розповів, як обґрунтовується новий тариф на світло

Тариф на електроенергію для населення, встановлений на рівні 4,32 грн/кВт-год, покриває виключно собівартість виробництва та передачі електроенергії побутовим споживачам.
Чому 4,32 грн/кВт-год: експерт розповів, як обґрунтовується новий тариф на світло
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 1 червня 2024 року в Україні підняли ціну на світло для населення. Чому такий тариф, розповів експерт Максим Білявський АрміяInform.

Читайте також:

Він пояснив, що тариф на електроенергію для населення, встановлений на рівні 4,32 грн/кВт-год, покриває виключно собівартість виробництва та передачі електроенергії побутовим споживачам. При цьому "нічний" тариф становить 2,16 грн/кВт-год.

"Тобто чинний тариф покриває собівартість виробництва 1 кВт-год електроенергії двома державними енергокомпаніями (Енергоатомом та Укргідроенерго), а також передачу електроенергії, її розподіл у регіонах і постачання споживачу", - повідомив експерт.

Читайте також:

За його словами, цей тариф містить тільки собівартість витрат. Для порівняння: ринкова вартість 1 кВт-год на сьогодні становить близько 7,5 грн/кВт-год.

Білявський зазначив, що додаткові кошти шляхом підвищення тарифу на електроенергію для населення будуть спрямовані на ремонтну кампанію та відновлення державної генерації. Це дозволить продовжити наймасштабнішу ремонтну кампанію в енергетиці, аби максимально підготувати енергетичну систему до зими.

Читайте також:

"Підвищення тарифу - вимушений крок, і його причина - масштабні втрати в енергосистемі після масованих ворожих обстрілів української енергетичної інфраструктури", - додав експерт.

Раніше ми писали, що у зв'язку зі зростанням тарифу на електроенергію розмір субсидії українцям перерахують автоматично.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK