Дешевше ніж в Україні: польська влада хоче знизити тариф на воду

Перший куб коштуватиме символічну ціну.
Дешевше ніж в Україні: польська влада хоче знизити тариф на воду
Amritanshu Sikdar / unsplash.com

Уряд Польщі планує, щоб перша 1000 літрів (1 куб – ред.) питної води коштувала символічну суму в 1 злотий (10,4 грн за нинішнім курсом – ред.).

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Польщі Пшемислава Коперський в ефірі «Польського радіо 24».

Читайте також:

За його словами, міністерство інфраструктури працює над проектом, який дозволить знизити рахунки поляків. 

«Перша тисяча літрів за 1 злотий буде дійсна не лише в будинках, також у ресторанах, готелях та кафе. Щоб поляки мали доступ до безкоштовної питної води практично скрізь. Як і в інших країнах Європи», – заявив Коперський.

При цьому політик зазначив, що запаси питної води в Польщі є одними з найнижчих у Європі.

«Експерти мають рацію. У будь-якому випадку це припущення. У нас один із найнижчих запасів питної води на душу населення в Європі. Ми є абсолютно внизу списку. Води у нас у кілька разів менші, ніж, наприклад, у Хорватії. Нам просто потрібно її врятувати», – розповів заступник міністра.

Він також повідомив, що уряд має намір обмежити споживання до трьох кубометрів на особу.

«Звичайно, якщо хтось використовує понад три кубометри на людину, вона має бути готова до вищих рахунків, бо вся система має бути збалансована. Тим, хто не використовує загальні водні ресурси економно, доведеться платити більше. Але люди, які використовують воду для основних потреб, а три кубічні метри на людину — це стандарт, який дозволяє їм комфортно функціонувати, відчують позитивний економічний ефект від нових правил», — наголосив Пшемислав Коперський.

Раніше ми писали про те, що серед великих міст України найменше витрачають на воду мешканці Дніпра, де сім'я із трьох осіб витрачає 0,85% від середньої зарплати. Водночас у Кропивницькому цей бюджет удвічі вищий.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK