Які податки можна не сплачувати, якщо ви мешкаєте на території бойових дій

Юристи роз'яснили, як працює нова постанова Кабміну.
Які податки можна не сплачувати, якщо ви мешкаєте на території бойових дій
Dimitri Karastelev / unsplash.com

У травні набула чинності постанова Кабміну №485 від 30 квітня 2024 р., якою було врегульовано питання надання податкових пільг на територіях активних бойових дій.

Про це пише «Юридичний порадник для ВПО», розбираючись, що це означає для українців.

Зазначається, що таке нововведення дозволить не нараховувати та не сплачувати окремі види податків на таких територіях, наприклад:

  • земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності,
  • мінімальне податкове зобов'язання за земельні ділянки, земельні частки (паї), екологічний податок,
  • податок на житло,
  • єдиний податок четвертої групи з площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або наданий йому у користування тощо.

Читайте також:

Крім того, прирівнювання територій можливих бойових дій, для яких не визначено дату припинення можливості бойових дій, до територій, на яких ведуться бойові дії, не застосовується до цілей реалізації положень п. 2 ч. 14 ст. 8 Закону України "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна..."

Це означає, що вибір об'єкта житлової нерухомості здійснюється на території будь-якої територіальної громади України, крім територій територіальних громад, які розташовані в районі проведення військових (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку. Отже, за компенсаційні кошти/сертифікат можна придбати об'єкт нерухомості, що знаходиться на території можливих бойових дій, для яких не визначено дату припинення бойових дій.

Повідомляється, що ця зміна усуне різне тлумачення під час реалізації житлового сертифіката на придбання об'єкту житлової нерухомості на територіях можливих бойових дій. Наприклад, якщо людина, яка отримала житловий сертифікат, хоче придбати нове житло в Краматорську, то тепер вона може зробити це без застережень.

Раніше ми писали про те, що у Харкові фізичні, юридичні особи та ФОП отримали пільги зі сплати податків за землю та нерухомість.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK