Після збільшення військового збору депутати планують повернутись до підвищення ПДВ

Глава бюджетного комітету вважає, що бюджетоутворюючий податок простіше адмініструвати.
Після збільшення військового збору депутати планують повернутись до підвищення ПДВ
The New York Public Library / unsplash.com

Парламент може повернутися до ідеї підвищення ставки податку на додану вартість (ПДВ) у пошуку можливостей наповнити державний бюджет, якому цього року не вистачає 500 млрд гривень.

Про це повідомляє «Економічна правда» із посиланням на слова голови бюджетного комітету Верховної Ради Роксолани Підласи.

Читайте також:

Видання зазначає, що на думку Підласої, підвищення ПДВ має низку переваг, оскільки це не новий податок, тому його легко адмініструвати, а також підвищення ставки на 2-4 відсоткові пункти дасть відчутний ефект.

Роксолана Підласа вважає, що ПДВ є бюджетоутворюючим податком, оскільки імпортний та внутрішній ПДВ цього року планово принесуть щонайменше 788 мільярдів гривень.

"Мій особистий політичний прогноз: ми ще повернемося до ідеї з підвищенням ПДВ. Потрібно розуміти, що та пропозиція, яку ми обговорюємо зараз, ще зазнає змін. Народні депутати не проголосують повністю версію уряду. Я не кажу, що це дозволить повністю відмовитися від підвищення" військового збору", – наголосила депутат.

Водночас, на її думку, серед пропозицій Мінфіну, які в Раді можуть переглянути, - податок на солодку воду, який очікувано принесе всього 7 мільярдів на рік, але який буде складно адмініструвати, а також питання про оподаткування імпортним ПДВ посилок вартістю до 150 євро. .

Раніше ми писали про те, що в уряді спочатку хотіли підвищити ставку ПДВ з 20% до 22-23%, а військовий збор – з 1,5% до 5%, розширивши список платників за рахунок ФОП. Проте доопрацьований урядовий варіант доповнень до Податкового кодексу зазнав змін та розширив базу оподаткування без підвищення ПДВ.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK