Українці повинні сплатити податки під час продажу авто: про що потрібно знати

Що потрібно для продажу другого та наступних авто протягом податкового року.
Українці повинні сплатити податки під час продажу авто: про що потрібно знати
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Оскільки продаж автомобіля передбачає отримання доходу, то існують певні норми чинного законодавства, що передбачають сплату податку. Про це повідомила пресслужба Головного сервісного центру МВС.

Читайте також:

Якщо фізична особа протягом податкового року вперше продає легкове авто, мотоцикл чи мопед, податок на доходи не стягується. Цю норму регулює ст. 173 Податкового кодексу України. 

Якщо автовласник вирішив продати другу машину, варто сплатити податок на отриманий дохід до Державної податкової служби в розмірі 5% від вартості авто та військовий збір 1,5%. У разі продажу третього й більше транспортних засобів податок зростає до 18% від вартості авто, також сплачується військовий збір 1,5%.

Читайте також:

При продажу першого, другого автобуса, вантажівки, причепа, трактора, спецтехніки та іншого рухомого майна стягується податок у розмірі 5% і військовий збір 1,5% від оціночної вартості навіть на першу операцію в році.

При продажу третього та наступного автобуса, вантажівки, причепа, трактора, спецтехніки та іншого рухомого майна стягується податок у розмірі 18% і військовий збір 1,5% від оціночної вартості.

Читайте також:

Для перереєстрації авто на нового власника необхідно звернутися до сервісного центру МВС, взяти талон на послугу через онлайн-функціонал е-запис або в терміналі в приміщенні сервісного центру МВС. Необхідні документи:

  • паспорт із відміткою про реєстрацію місця проживання (або ID-картка та витяг про місце проживання);
  • довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • договір купівлі-продажу;
  • оцінка вартості транспортного засобу;
  • довіреність (у разі звернення через уповноваженого представника).

Читайте також:

Договір купівлі-продажу можна оформити в сервісному центрі МВС. Оформлення документу входить у вартість послуги з перереєстрації. 

Раніше ми писали, що зареєструвати новий автомобіль у сервісному центрі МВС власник може або особисто, або делегувати повноваження продавцю.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK