Тіньовий ринок сигарет зменшується, але втрати держбюджету все ще високі: деталі

Опубліковано дані дослідження станом на липень 2024 року.
Тіньовий ринок сигарет зменшується, але втрати держбюджету все ще високі: деталі
nehru Sulejmanovski / unsplash.com

Триває падіння тіньового ринку цигарок в Україні. Так, у липні 2024 року загальний рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні знизився до 14,6% (проти 19,1% на початку року та 18% у квітні).

Про це свідчать дані проекту "Моніторинг нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні", який проводить Kantar Україна.

Читайте також:

Аналітики зазначають, що станом на третю хвилю дослідження 2024 року втрати державного бюджету України оцінюються в 23 млрд грн., а обсяг тіньового ринку сигарет в Україні становить 6,65 млрд шт.

«Спостерігається значне падіння рівня нелегальної торгівлі. Знижується як контрабанда, так і обсяг підробок (у тому числі із підробленими акцизними марками)», – зазначає експерт Kantar Україна Тетяна Свердлик.

При цьому повідомляється, що 33% контрафактної продукції мають ознаки підроблених акцизних марок. За написом на упаковці вони виготовлені Юнайтед Тобако / Маршалл Файнест Тобакко / VK Tobacco FZE (17%) та Українським Тютюновим Виробництвом (16%).

Також, згідно з даними, 52% нелегальної продукції, маркованої відміткою Duty Free або призначеної для експорту, та нелегально продається в Україні, має напис про те, що виробником є Винниківська тютюнова фабрика. Марки цього виробника Сompliment та Lifa з написом Duty Free склали 51% цієї групи нелегальної продукції, Київ та Київська обл. – 9%, Хмельницька – 8%, Львівська – 8%.

Експерти наголошують, що кіоски та магазини залишаються основними каналами нелегальної торгівлі тютюновими виробами, через які зараз продається 66% нелегальної продукції.

Раніше ми писали про те, що відмивати гроші з акцизів ароматизованих цигарок стане важче.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK