Бізнес піде в «тінь» після підвищення податків: що пропонується натомість

Наразі держбюджет недоотримує близько 400 млрд грн від тіньового сектора.
Бізнес піде в «тінь» після підвищення податків: що пропонується натомість
Martino Pietropoli / unsplash.com

Днями Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект щодо підвищення податків №11416-д. У разі ухвалення закону в його нинішній редакції бізнесу працювати "в білу" стане економічно невигідно.

Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

Читайте також:

На думку експертів ЄБА, будь-яке додаткове оподаткування сумлінного бізнесу, включаючи підвищення військового збору, може спотворити конкурентне середовище, оскільки працювати "у білу" стане економічно невигідно.

«Компанії, що залишаються в тіньовому секторі економіки, отримують економічні переваги порівняно з компаніями, що сплачують податки. Відповідно ми можемо припустити, що це змусить частину білого бізнесу мігрувати в тінь, щоб вижити під час війни», - зазначили в Асоціації.

У той же час, на думку бізнесу, дієва боротьба з тіньовим сектором економіки здатна забезпечити стійке джерело доходів бюджету та оздоровити економіку. Так, за оцінками дослідження Інституту соціально-економічної трансформації, держбюджет недоотримує близько 400 млрд грн. від тіньового сектора. Ця сума відповідає обсягу додаткових коштів, яких наразі не вистачає у держбюджеті. Крім того, альтернативою підвищенню військового збору, на думку бізнесу, може стати акумулювання коштів завдяки ухваленню економічного бронювання.

Також у ЄБА запропонували низку ідей щодо альтернативних джерел наповнення бюджету, а саме:

  • додаткове оподаткування азартних ігор та ринку вживаних авто
  • скорочення деяких державних видатків
  • скасування ліміту звільнення від ПДВ товарів до 150 євро, які пересилаються у міжнародних експрес- та поштових відправленнях
  • оподаткування ПДВ усіх товарів, що ввозяться, крім особистих речей у багажі, що супроводжується і не супроводжується.

Крім того, повідомляється, що для ІТ-індустрії пропозиція щодо підвищення податків суперечить ідеї створення правового режиму «Дія Сіті», згідно з яким було зафіксовано 25 років незмінних податкових умов. Зміни таких умов можуть призвести до збільшення собівартості послуг та втрати конкурентоспроможності на світовому ринку, потенційного виходу компаній із правового режиму та навіть до інвестиційної релокації в інші юрисдикції. За оцінками експертів, якщо податкові зміни будуть запроваджені, це може призвести до падіння галузі до 30% вже у 2025 році, скорочення кількості робочих місць, зменшення валютної виручки та податкових надходжень.

«Отже Асоціація хотіла б ще раз звернути увагу на фіскальний потенціал тіньового сектора. Серед опитаних керівників членських компаній Асоціації 35% визначають податкову та митну реформу серед ключових пріоритетних завдань. Нещодавно ухвалено важливі законодавчі зміни, які мають запустити реформу Бюро економічної безпеки та Державної митної служби. Водночас важливо, щоб ці реформи не залишилися на папері, а були повною мірою втілені у життя», – наголосили у ЄБА.

Раніше ми писали про те, що попри те, що у липні 2024 року загальний рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні знизився до 14,6%, втрати державного бюджету все ще оцінюються у 23 млрд грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK