В Україні до кінця року можуть збільшити ще один податок

До питання підвищення депутати можуть повернутися між першим та другим читанням бюджету.
В Україні до кінця року можуть збільшити ще один податок
Фото: В.Сарахан / rada.gov.ua

Якщо коштів на фінансування збройних сил не вистачатиме, то в парламенті можуть повернутись до питання про підвищення ПДВ при прийнятті державного бюджету у другому читанні.

Про це повідомив народний депутат Данило Гетьманцев в інтерв'ю «Українським новинам».

Читайте також:

Зокрема, нардеп заявив, що питання підвищення ПДВ дискутувалося раніше.

«Я хочу нагадати, що така опція – з ПДВ – дискутувалась у різних аспектах із самої появи так званого "ресурсного законопроекту". І як можливе окреме джерело, і як альтернатива іншим варіантам, зокрема безлічі дрібних за фіскальним ефектом ініціатив, за якими ефект для бюджету від запровадження нівелювався різними побічними ефектами, вартістю адміністрування та сприйняттям у суспільстві. Тобто це не якась експромтна річ, а обговорюваний варіант», - зазначив Данило Гетьманцев.

При цьому депутат повідомив, що таке рішення парламент може ухвалити на прохання уряду.

«У цьому конкретному питанні ми маємо виходити з позиції уряду та необхідних йому коштів для фінансування армії. Це єдине фактично обґрунтування, чи підвищувати ПДВ. Як ресурс, з погляду публічних фінансів, це правильне джерело і він найменш шкідливий із усіх, хто залишився на столі. Тому що ресурс ми його можемо використати. Водночас, з іншого боку, чи потрібний він взагалі чи ні – має визначити уряд. Поки що позиція уряду така, що достатньо тих змін податків, які ми проголосували у першому читанні. Але ми повинні пам'ятати не лише про потреби до кінця року, а й наступного року, де ми поки що не маємо 100% впевненості у залученні всіх тих обсягів зовнішньої допомоги, якої потребуватимемо», - підкреслив нардеп.

Гетьманців також розповів, коли рішення щодо підвищення ПДВ може бути прийняте.

«Зараз ми бачимо, що немає підстав підвищувати ПДВ, але не виключаємо, що вони з'являться в майбутньому… А це майбутнє може бути і за місяць чи пізніше… Може з'явиться відповідна пропозиція від уряду. Без неї ми нічого не робитимемо», - заявив парламентар.

Раніше ми писали про те, що в уряді спочатку хотіли підвищити ставку ПДВ із 20% до 22-23%.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK