Нардеп розповів, хто і як платитиме підвищені податки заднім числом

Застосовуватимуть ретроспективну норму не для всіх платників податків.
Нардеп розповів, хто і як платитиме підвищені податки заднім числом
Гетьманцев стверджує, що з 1 жовтня заднім числом підвищені податки будуть лише фізособи-підприємці / Колаж: dengi.ua

Відповідно до ухваленого Верховною Радою закону про підвищення податків, деякі його положення набудуть чинності 1 жовтня, тобто заднім числом. Однак це стосуватиметься не всіх платників податків.

Про це повідомив народний депутат Данило Гетьманцев в інтерв'ю "Економічній правді".

Читайте також:

Зокрема, за його словами, сплачувати податки по новому з 1 жовтня будуть лише фізособи-підприємці (ФОП), а із зарплат українців підвищений військовий збір стягуватиметься з моменту набрання чинності законом.

«У частині ФОП – так, у частині працюючих українців – з моменту набрання чинності законом. Якщо говорити про цю норму (щодо ретроспективного підвищення податків – ред.), то я з вами абсолютно згоден. Тільки винятковість обставин змусила нас це рішення ухвалити. У вересні-жовтні ми були перед дилемою: або вводимо в дію закон з листопада і піднімаємо ставки ще більше (бо сума потреби нікуди не дівається) або все ж таки робимо це першим жовтня. Ну, і з цих двох дуже поганих рішень обрали те, яке нам здалося менш поганим», – заявив Данило Гетьманцев.

При цьому, за твердженням нардепа, якщо підприємство вже виплатило аванс із зарплати та заплатило військовий збір за старою ставкою, то другу частину зарплати оподатковуватиме за новою.

У той же час, для ФОП зміни запрацюють ретроспективно з 1 жовтня.

«Ми ж розуміємо, що ФОП має квартальну звітність. За четвертий квартал вони подадуть її на початку наступного року, і вже тоді сплачуватимуть новий податок», – наголосив нардеп.

Він також спростував зауваження Головного юридичного управління Верховної Ради щодо того, що деякі норми законопроекту не відповідають Конституції. Зокрема, про зворотну дію закону в часі.

«Я не хотів би тут юридичних дискусій, бо вони мене дискредитують. Чому? Тому що я все ж таки доктор юридичних наук, і я точно знаю, що це порушення. Тобто так чинити не треба. Але якщо зняти питання про конституційність чи неконституційність, то закон конституційний. Є рішення, яким Конституційний суд пояснив, що означає зворотну дію у часі. І він зазначив, що це стосується тих випадків, коли норми регулюють відносини, що почалися, і були завершені до дати набрання чинності нормою. Якщо ми говоримо про третій чи четвертий квартал, то тут стосунки точно не завершені. Але справді це погане рішення. Тобто тут у нас немає дискусії», – розповів Гетьманцев.

Раніше ми писали про те, що, на думку засновника Advanter Group Андрія Длігача, через ретроспективне підвищення податків з 1 жовтня бізнес починає переводити працівників "в тінь", а зарплатний тіньовий сектор збільшиться на 10%.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK