Приватні іноземні кредитори хочуть, щоб Україна почала платити за боргами у 2025 році

Непогашені єврооблігації нашої країни оцінюються у $20 млрд.
Приватні іноземні кредитори хочуть, щоб Україна почала платити за боргами у 2025 році
Towfiqu barbhuiya / unsplash.com

Іноземні власники українських єврооблігацій хочуть, щоб Україна вже у 2025 році почала сплачувати відсотки за боргами.

Про це пише "Економічна правда" з посиланням на Wall Street Journal.

Видання зазначає, що власники непогашених єврооблігацій України на суму 20 мільярдів доларів, у тому числі BlackRock BLK та Pimco, нещодавно сформували комітет та найняли юристів з Weil Gotshal & Manges та банкірів з PJT Partners PJT для ведення переговорів від свого імені з метою укладання Україною угоди щодо відновлення виплат в обмін на списання значної частини непогашеного боргу країни.

Читайте також:

Водночас, як повідомляють джерела Wall Street Journal, США та їхні союзники стурбовані тим, що надані Україні гроші опиняться в руках утримувачів облігацій, якщо відновиться будь-яке обслуговування боргу. Адже країни-партнери погодилися надати Україні боргові канікули на суму близько 4 млрд доларів власних позик до 2027 року. Їхнє занепокоєння викликає те, що приватні кредитори можуть отримати виплати за боргом раніше, ніж вони.

У виданні зазначають, що Україна готується розпочати переговори із власниками облігацій цього місяця, а радники Києва працюють над тим, щоб залучити до них уряди США та інших країн.

У свою чергу, у МВФ вважають, що загальний обсяг списання боргу з приватного сектору може бути більшим, ніж зараз показують ринки облігацій. Оскільки, за даними AdvantageData, українські облігації торгуються на рівні від 25 до 35 центів за долар, що означає втрати до 15 млрд. доларів.

Проте самі кредитори оптимістично налаштовані щодо стабілізації фінансів України завдяки фінансовій допомозі від США та ЄС та збільшення своїх валютних резервів до рекордно високого рівня.

Раніше ми писали про те, що за час воєнного стану в Україні Кабінетом Міністрів на первинних аукціонах із розміщення ОВДП було залучено до держбюджету майже 938 млрд грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK