Олена Жукова: Штрафи по КІК…Порахуємо?

Космічний штраф з фізособи за неповідомлення про участь у закордонному бізнесі – дивний і неймовірно жорсткий. Жорсткіший, ніж навіть покарання за вбивство – якщо рахувати покарання в грошах.
Олена Жукова: Штрафи по КІК…Порахуємо?
Олена Жукова, податковий адвокат, Saivena Group / facebook.com/elena.zhukova.39

Розміри штрафів, пов'язані з КІК (Контрольованими іноземними компаніями) – жахливі та нелогічні. Наприклад, за неподачу Повідомлення  про КІК* протягом 60 днів з дати подіі (надбання/продажу частки) передбачено штраф 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи. На сьогодні цей штраф складає  майже мільйон гривень (300х2684= 805 200).  Дуже багато украінців – контролерів КІК підпали під загрозу сплати цього штрафу… Така собі гільйотина…До речі, там досить трагічна історія щодо появи цього штрафу – він з’явився, фактично, раптово – у «чорний день»  24 листопада 2022 року, коли депутати «відминили пільгу по нештрафуванню».

Хто його вигадав? Чому за невдачу декларації з прибутку підприємство штрафується лише на 170 грн? А за неподання Повідомлення (яке навіть не має статусу податкової декларації) – 805 200 грн? Кому на думку прийшло піддавати людину (фізичну особу) настільки великим фінансовим санкціям? Повинна ж бути хоч якась пропорційність тяжкості вчиненого!!

До речі, про пропорційність. Давайте про неї і поговоримо. Питання поставимо так: вбивство скількох осіб (з погляду нашої держави) за ступенем небезпеки для суспільства та протиправності – дорівнює одному неподаному Повідомленню  про КІК?

Тож почнемо…

1. Вихідна цифра - розмір штрафу за неподачу (не вчасну подачу) Повідомлення  про КІК. На сьогоднішній день він становить 300 ПМ (встановлених на 01.01.2023р), тобто: 300х2684= 805 200 грн. Ця та цифра, на яку ми орієнтуватимемося, яка і буде початком аналізу.

2. Про покарання злочину (вбивства). Кримінальний кодекс передбачає різні види покарання за різні види вбивства. Враховуються пом'якшувальні обставини, ненавмисність вбивства, вбивство при перевищенні меж необхідної оборони, вбивство у стані сильного душевного хвилювання тощо. Зокрема, знижені терміни позбавлення волі за вбивства передбачаються у статтях 116-120 КК України. Найменше покарання передбачено у статті 118 КК «Умисне вбивство у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця». Вирок суду у такому разі може бути наступним: до 2 років позбавлення волі або до 2 років виправних робіт.

3. У кримінальному кодексі України також є стаття 53 «Штраф», яка (для деяких випадків) прописує механізм «монетизації відсидки», тобто заміну виправних робіт чи покарання як позбавлення волі – штрафом.

Механізм перерахунку досить простий: вважається 8 НМГД штрафу за 1 день позбавлення волі або 20 НМГД штрафу за 1 місяць виправних робіт. НМГД у штрафах беруться, як відомо, за ціною 17 грн.

Маленький розрахунок:

1 рік виправних робіт дорівнює (у перерахунку на штрафи) 20х17х12 = 4080грн

1 рік позбавлення волі дорівнює (теж у перерахунку на штрафи) 8х17х365 = 49640грн

4. Остаточний розрахунок. Як писалося вище, покарання за деякі вбивства в Україні може становити 2 роки виправних робіт (що у штрафах становить 8160 грн.) або ж 2 роки позбавлення волі (у штрафах – 99280 грн.).

Таким чином, тяжкість такого «злочину» як «неподане Повідомлення про КІК», з погляду нашої держави, дорівнює тяжкості вбивства від 8 (восьми) до 99 (дев'яноста дев'яти) осіб.

П.с. Ця стаття має таку мету:

Закликаю до лобіювання законопроекту 8137  (який, верогідно, буде -повторно – розглянутий Верховною Радою вже у травні). Цей законопроект є дуже прогресивним. У тому числі, він значно знижчує розмір штрафу, що розглядається.

*Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK