Зношені та пошкоджені банкноти: НБУ розповів, що робити з такими грошима

Пошкоджені купюри нацвалюти повинні прийняти в будь-якому банку.
Зношені та пошкоджені банкноти: НБУ розповів, що робити з такими грошима
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Українці можуть обміняти зношені, пошкоджені, сумнівні щодо справжності та/або платіжності банкноти гривні на придатні до обігу банкноти. Для цього необхідно звернутися до будь-якого банку України (філій та відділень), повідомляє Національний банк.

Читайте також:

Банки зобов'язані без будь-яких обмежень приймати для обміну від фізичних та юридичних осіб зношені банкноти, які не мають ознак підроблення та мають ознаки зношення або пошкодження: потертості, забруднення, відбитки штампів, надриви та надрізи, отвори, відірвані краї або кути.

Касові працівники банківських установ повинні без обмежень приймати банкноти з ознаками значного зношення або пошкодження, які не мають ознак підроблення та які:

  • зберегли цілу частину площею не менше ніж 55% своєї початкової площі;
  • розірвані (розрізані) на дві частини, на яких збереглись обидва однакові номери та серія, і загальна площа цих частин є не меншою ніж 55% початкової площі банкноти. 

Пошкоджені банкноти, складені з двох або більше частин, банки зобов'язані вилучати з обігу та в установленому порядку надсилати для проведення дослідження до відповідних територіальних підрозділів Нацбанку. За результатами цих досліджень клієнтам відшкодовується відповідна сума грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми і платіжними.

Читайте також:

Якщо за результатами дослідження банкноти будуть визнані підробленими або пошкодженими під час надзвичайного режиму, їх буде вилучено з обігу без відшкодування їхньої вартості та в установленому порядку передано правоохоронним органам для проведення відповідного розслідування.

Раніше ми писали, що робити, якщо касир не приймає гроші деяких номіналів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK