Норвегія посилила умови для біженців з України: що потрібно знати

Українці, які їдуть на батьківщину, ризикують втратити дозвіл на проживання в Норвегії.
Норвегія посилила умови для біженців з України: що потрібно знати
Ілюстративне фото / EPA/UPG

Чимало українців були змушені виїхати за кордон через повномасштабну війну. Деякі громадяни отримали тимчасовий захист у Норвегії. Однак там вирішили змінити соціальні умови для біженців. Про це йдеться на порталі уряду Норвегії.

Читайте також:

Так, 12 грудня Міністерство юстиції та надзвичайних ситуацій Норвегії видало інструкцію для Директорату в справах іноземців (UDI), згідно з якою UDI може скасувати тимчасовий колективний захист, якщо українці відвідують батьківщину.

"Виходячи із загальної інструкції Міністерства юстиції та надзвичайних ситуацій для UDI (GI-03/2020), іноземці, яким надано захист у Норвегії, можуть втратити дозвіл на проживання, якщо вони повернуться до країни, з якої втекли", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Зазначається, що досі для українців із тимчасовим захистом діяв виняток із цієї інструкції. Але зараз він скасовується, і таким чином обмежується можливість українців подорожувати до рідної країни без наслідків.

"Якщо українці з тимчасовим колективним захистом подорожують між Норвегією та Україною, то це означатиме, що вони більше не потребують захисту в Норвегії. Віднині я хочу ставитися однаково як до українців, так і до представників інших національностей, коли йде мова про наслідки, які виникають в результаті таких поїздок", - прокоментувала міністр юстиції та надзвичайних ситуацій Емілі Енгер Мель.

Читайте також:

При цьому поїздки в Україну, здійснені до набрання чинності цієї інструкції, не призведуть до скасування дозволу. Можливість відвідати рідну країну буде збережено в дуже особливих випадках, додали в уряді Норвегії.

Раніше ми писали, що влада Нідерландів закликала біженців з України обдумати можливість самостійно винаймати житло, якщо є така можливість.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK