У програму "єОселя" внесли зміни: яке житло не можна купити в іпотеку

Уточнено перелік житла, яке не можна взяти в іпотеку.
У програму "єОселя" внесли зміни: яке житло не можна купити в іпотеку
Ілюстративне фото / depositphotos.com

26 січня набула чинності постанова Кабміну №1357 від 22 грудня 2023 року, якою внесено ряд змін, що стосуються державної іпотечної програми "єОселя". Про це повідомляє "Юридичний порадник для ВПО".

Читайте також:

Так, тепер у рамках іпотечної програми "єОселя" можна придбати також житловий будинок. Під житловим будинком мається на увазі як індивідуальний будинок, так і блокований - так званий котедж чи таунхаус. Раніше в доступний кредит можна було купити лише квартиру в житловому будинку.

Крім того, уточнено перелік житла, яке не можна взяти в іпотеку. Не можна отримати кредит на:

  • житловий будинок, прийнятий в експлуатацію раніше ніж за 10 років до дати укладення договору, якщо такий об'єкт нерухомості розташований в м. Києві або в обласному центрі;
  • житловий будинок, прийнятий в експлуатацію раніше ніж за 3 роки до дати укладення договору іпотеки, для ВПО та інших громадян, які не мають житла або житло яких менше за передбачену законодавством норму;
  • майнові права на житловий будинок, що будується;
  • житловий будинок, розташований на земельній ділянці, яка не належить до земель житлової та громадської забудови;
  • дачний або садовий будинок.

Читайте також:

Також визначено граничну площу будинку, який можна взяти в іпотеку. Так, нормативна площа житлового будинку, що надається для сім'ї з однієї особи (одинока особа), становить не більше ніж 62,5 кв. метра загальної площі та додатково 21 кв. метр на кожного наступного члена сім'ї.

Тобто максимальна площа на сім'ю з 4-осіб становить 125,5 кв. м.

Читайте також:

Внутрішньо переміщені особи можуть отримати пільговий іпотечний кредит під 7% річних, якщо вони відповідають таким вимогам:

  • вік від 18 до 70 років (включно);
  • платоспроможність;
  • відсутність в особи та членів його сім'ї діючих пільгових державних іпотек та лізингу;
  • не належать до осіб під санкціями та не перебувають у реєстрі олігархів;
  • не мають у власності понад законодавчо визначений мінімум (не враховуються об'єкти житлової нерухомості, що розташовані на територіях активних бойових дій та/або тимчасово окупованих РФ, для яких не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації).

Раніше ми писали, що для забезпечення українців доступним житлом Кабінет Міністрів розробляє кілька пільгових програм. Окрім вже існуючої програми "єОселя", з'являться механізми "Оренда з правом викупу" та "Соціальна оренда".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK