В Україні можуть запровадити новий вид оренди житла: деталі

Механізми соціальної оренди досить популярні в країнах ЄС, однак Україні потрібно їх адаптовувати під себе та напрацювати правове підґрунтя для цього.
В Україні можуть запровадити новий вид оренди житла: деталі
Ілюстративне фото / depositphotos.com

В Україні можуть запровадити соціальну оренду житла для вирішення питання внутрішньо переміщених громадян та осіб, які потребують підтримки держави у вирішенні житлового питання. Про це розповіла голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Читайте також:

В основі механізму - нижча за ринкову ставка оплати, а всі надходження орендних платежів спрямовуватимуть до револьверного фонду, з якого надалі будуватимуть нове житло.

За словами Шуляк, подібний інструмент закладають у законопроєкт про основні засади житлової політики, який днями презентували громадськості.

Читайте також:

Принцип доступної, тобто соціальної оренди базується на тому, що орендодавцем виступають громади. Громада, на балансі якої знаходитиметься відповідний житловий фонд, надаватиме його в оренду, платежі від якої направлятимуться в місцеві бюджети - револьверні фонди, у яких вони будуть накопичуватися для цільового використання. 

"Це може бути або покращення того житлового фонду, який уже є на балансі, або ж для нових житлових об'єктів, які будуть використовуватися з такою ж ціллю", - розповіла нардеп.

Читайте також:

Вона зазначила, що механізми соціальної оренди досить популярні в країнах ЄС, однак Україні потрібно їх адаптовувати під себе та напрацювати правове підґрунтя для цього.

Нині в Україні в приватній власності перебуває 98% житлової нерухомості, тому доступний за ціною орендний житловий фонд не сформований. Саме тому держава чітко усвідомлює потребу переформатувати житлові фонди.

Читайте також:

Шуляк додала, що необхідне для цього фінансування може бути отримане, зокрема, за рахунок:

  • заарештованих активів РФ за кордоном;
  • майна, вилученого в громадян Росії та Білорусі, та колаборантів.

Раніше ми писали, що Міністерство соціальної політики розробило новий інструмент підтримки внутрішньо переміщених осіб (ВПО) - субсидію на оренду житла.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK